EL RACO DEL MENUT

per compartir recursos, debats i experiències

Arxiu de la categoria: Jocs i joguines

Fem un instrument casolà

4
Publicat el 5 de gener de 2015

Primer de tot…BON ANY NOU A TOTHOM!!!

Si en l’últim article vaig escriure sobre la seguretat de les joguines i la seva adquisició, en aquest vull fer referència d’una joguina que podem construir de forma casolana amb materials de rebuig que podem tenir perfectament per casa.

D’aquesta forma, els nens i nenes col·laboren en la seva elaboració, comproven que un objecte que semblava inservible se li pot donar una altra utilitat sense la necesitat de gaires medis i a part, s’estableix el vincle entre l’infant i l’adult (en aquest cas els pares o bé educadors).

Per poder portar a terme el instrument, en aquest cas, un tambor, necessitarem els següents materials:

IMG_7484

_Un recipient rodó. Pot ser una caixa rodona, un envàs d’una caixa de galetes, de cacau en pols…

_Adhesius per folrar la caixa. Aquí ja depén del gust de la persona que ho posi en pràctica. En el cas del exemple, serà un adhesiu blau i un altre groc.

_Gomets i enganxines per decorar la caixa.

_Estisores que utilizarem per tallar l’adhesiu.

_Globus que seran la punta dels pals.

_Paper de diari que posarem dins del globus.

_Palets de gelat o bé palets xinos que seran les baquetes del tambor.

_Gomes de pollastre per unir els palets amb el globus.

Quan tinguem la caixa, folrarem l’envàs. La caixa i la tapa de la caixa, preferiblement que siguin de dos colors diferents perquè el tambor resulti més llampant. Un cop folrat enganxarem gomets o diferents enganxines que tinguem de colors.

Després, elaborarem els pals. Agaferem un globus i retallarem la part més estreta de forma que poguem posar a dins paper de diari perquè el globus quedi inflat. Un cop que ho tinguem ho enganxarem al palet de gelat per fer les baquetes. Com? Amb unes gomes de pollastre farem un nus.

Aquest seria el resultat per elaborar les baquetes:

IMG_2568

I el resultat final del tambor.

IMG_7507

Espero que us hagi agradat i que us pugui ser útil per poder portar-ho a terme amb els vostres fills, nebots, cosins…Ah! No us oblideu de fer la carta de reis, encara sou a temps visitant aquesta pàgina:

http://www.reismags.cat

Bons reis!

ML.

Publicat dins de Jocs i joguines, Música i etiquetada amb | Deixa un comentari

La seguretat de les joguines

5

Ara que estem en dates senyalades és molt important ser coneixedors de la seguretat de les joguines a l’hora de comprar-ne per els més petits.

Ens hem d’assegurar que les joguines, a part de ser adequades per l’edat també han de complir una sèrie de condicions que garantitzin la seguretat dels infants mentre juguen. Els requisits mínims que han de complir les joguines per ser segures i que es puguin comercialitzar sense riscos estan establerts per una normativa específica a tots els països de la Unió Europea.

Perquè una joguina sigui segura ha de complir tres condicions:

  • Normativa. Ha de complir la normativa legal vigent a Espanya, informar del funcionament de la joguina i si hi ha algun tipus de risc per ús inadequat.
  • Consum. Hem de mirar si té un valor lúdic i educatiu.
  • Ús. Vetllar perquè no posi en perill la seguretat i la salut dels usuaris, ni de terceres persones.

Les normatives relatives a les joguines és la següent:

  • Normativa de la UE. La directiva 88/378/CEE del Consell, de 3 de maig de 1988, modificada per la Directiva 93/68/CEE estableix el marc jurídic per a la seguretat de les joguines en la UE per tal d’assegurar que totes les joguines es comercialitzen en aquest àmbt compleixin les exigpencies de seguretat.
  • Normativa Espanyola. La normativa espanyola relativa a les joguines la trobem en el Reial decret 880/1990, de 29 de juny, pel qual s’aproven les normes de seguretat de les joguines (BOE núm. 166/1990, de 12 de juliol de 1990) Modificat pel Reial decret 204/1995, de 10 de febrer, pel qual es modifiquen les normes de seguretat de les joguines, aprovades pel Reial decret 880/1990, de 29 de juny (BOE núm. 99/1995, de 26 d’abril de 1995)
  • Comunitats autònomes i les administracions locals. Apliquen la normativa estatal sobre la seguretat de les joguines. 

Per garantir la seguretat dels infants en la seva interacció amb es joguines s’ha de considerar els següents aspectes:

-Les joguines s’han de regir per unes normes de fabricació.

-Han de portar una etiqueta en què constin les instrucciones del funcionamiento i l’edaf mínima per utilitzar-la.

-Es demana responsabilitat de les persones adultes, pares i mares, educadors, mestres…

La marca CE és símbol de garantia i és conforme a les disposicions legals sobre la seguretat dels usuaris.

marcatge01

No obstant, existeixen organismes que vetllen per la qualitat i la seguretat de les joguines que supervisen i investiguen les diferents empreses i els hi donen suport perquè les joguines surtin al mercat amb una garantia de qualitat i seguretat per als consumidors.

L’Associació Espanyola de Normalizació i Certificació (AENOR) és la que s’encarrega de donar el distintiu de normalització N a les joguines. Indetifica les joguines espanyoles que han passat per un seguit de proves en què tècnics, especialistes i investigadors han avaluat el producte.

L’Institut Tecnològic de la Joguina (AIJU) és una entitat sense ànim de lucre que s’encarrega – en àmbit estatal – d’investigar i de fer proves que verifiquen el compliment de la normativa europea en màteria de seguretat de la joguina.

A Barcelona tenim el Laboratori d’Assaig i Investigació, que treballa en millorar la qualitat i la seguretat de les joguines. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) també vetlla i representa els interessos dels infants i dels pares com a consumidors.

Tot i així si trobeu qualsevol anomalia en una joguina que hàgiu comprat, podeu fer la reclamació a l’establiment on l’heu adquirit i contactant amb l’associació de consumidors més propers o directament a l’Administració local corresponent.

Així que si encara no heu comprat joguines per els vostres fills, nebots, cosins, fills d’amics… ja sabeu, si voleu regalar una joguina que compleixi les normes de seguretat.

BON ANY NOU TOTHOM!

ML.

Jocs de coneixença

10

Ara que estem a punt d’encetar un nou curs de ben segur que hi han grups que s’enfronten per primer cop a l’escola bressol, grups que comencen P3, grups que assisteixen infants nous, grups on tenen un mestre nou…és per això que l’article d’avui la vull dedicar als jocs de coneixença.

Són jocs de presentació, que ens permeten conèixer millor els nostres companys. També són un bon recurs per treballar la memòria, l’atenció, el desenvolupament motriu,   iniciar-se en el llenguatge oral i la sensació de pertinença de grup. A continuació exposare una sèrie de jocs que podem fer…som-hi!

EL CABDELL

Possem els infants en dues fileres, i el mestre/educador comença a presentar-se i tot seguir li passa el cabdell a un nen/a i aquest a un altre, així consecutivament. Mirarem de passar el fil de la llana per radera de la cadires de forma que s’anirà formant una teranyina a força d’anar passar-la de company a company. Els infants al final del joc hauran de saltar entre el fil de llana per anar a saludar al company del davant.

EL PISTOLER

Recomanada per nens més grans, de P5 cap amunt. Es tracta de fer una rotllana. El mestre dirà un nom, aquest s’haurà d’acotar, i les dues persones que tenia al costat hauran de dir el nom de l’altra de la forma més ràpida possible. L’últim en dir el nom perd, i per tant queda eliminat. El que s’havia ajupit, es torna a posar dret i continua jugant. L’objectiu del joc és saber-se els noms i tenir agilitat a l’hora d’actuar.

GOMETS

Repartirem gomets. Els nens i nenes estaran distribuits per dins de l’aula. El mestre/educador dirà en veu alta: “Enganxarem un gomet al Pau” i els nens hauran d’anar a buscar en Pau.

PASSAR LA PILOTA

En rotllana, els nens es van passant la pilota i fan una breu presentació. Exemple: “Hola, sóc la Clàudia, m’agraden els macarrons i li passo la pilota al Nil” i en Nil fa el mateix. Així de forma succesiva. Podem accelerar el joc i que cada vegada vagin més ràpid.

ROTLLANA DE NOMS

Es tracta de posar-se en rotllana. Un nen/a diu el nom d’un company, s’aixeca i va al seu lloc, aquesta fa el mateix i així succesivament. No val repetir el nom d’un company que s’hagi dit, si no queda eliminat.

PAQUETS

Els infants aniran desplaçant-se per tot l’aula. L’educador o mestre exclamarà: “Paquets de 4” i els nens s’hauran d’agrupar en grups de 4. També es pot canviar la dinàmica i dir “Paquets de samarretes de color groc” o “Paquets de nens amb els ulls blaus”.

QUI ETS?

En rotllana convidarem els nens i nenes que tanquin els ulls. Tot seguit seleccionarem a un nen/a que es posarà al centre. Tot seguit els nens -encara amb els ulls tapats- preguntaran: Qui ets? i el nen/a del mig respondrà: Sóc el visitant. Per la veu hauran de descobrir qui és.

LA DIFERÈNCIA

Asseguts en rotllana, ens fixarem com van vestits els nostres companys. Convidarem als nens i nenes que tanquin els ulls. Escollirem un nen/a al atzar i li treure’m alguna peça de roba, una diadema, una polsera o bé li podem posar la samarreta del revès. De nou, direm els nens que obrin els ulls i ens diguin que té de diferent al nostre company/a. Aquest joc va molt bé per treballar la memòria i l’atenció.

Aquests són un petit recull de jocs que es poden fer el primer dia. El mestre/educador triarà aquella que per edat i per característiques del grup sigui la més adequada.

ML.

Publicat dins de Jocs i joguines i etiquetada amb | Deixa un comentari

Joguines que desperten la imaginació

6
Publicat el 3 de març de 2014
Sovint hem trobat moltes vegades que quan fem un regal a un infant aquest es queda més amb l’embolcall i la caixa que no pas amb la pròpia joguina.

La fotografia que il·lustro, sóc jo quan vaig fer 2 anys i com podeu comprovar li estic fent més cas a la caixa que no pas a la joguina que com es veu a la foto, està arraconada al sofà. 
 
Molts pares davant d’aquesta situació s’han trobat amb una frustració i sense entendre com pot ser que una caixa de cartró tingui més interès que no pas una joguina fantàstica que ha estat anunciada constanment per la televisió.

No sempre funciona la joguina estrella que fa mil coses, l’infant amb molt menys gaudeix i disfruta. Perquè el nen està amb una etapa que necessita desenvolupar la imaginació, la creativitat i on nosaltres veiem una caixa de cartró ells veuen un castell,  una casa, un garatge, com bé es pot comprovar en aquesta vinyeta

 
Per això hem de tenir en compte seleccionar joguines creatives que els nens i nenes puguin gaudir d’un joc lliure que permeti a l’infant mostrar-se tal i com és.

D’aquesta forma és contribueix al joc al desenvolupament cognitiu ja que l’infant només mirant o escoltant no aprén, necessita manipular, experimentar, explorar i desocobrir les diferents utilitats, és més important la qualitat que no pas la quantitat de joguines i amb petites coses podem construir-li un món de fantasia.

A mida que l’infant va creixent, la cosa va canviant, els nens i nenes comencen a ser més influenciables per la publicitat, el màrketing ho aprofita i la utilitza amb bombardeg sistemàtic dins dels mitjans de comunicació (programació i revistes infantils) utilitzant recursos visuals que magnifiquen l’aspecte del producte i indueixen a l’engany i la frutració. És important que els pares mirin la televisió amb els seus fills amb una actitud crítica i activa.

Per acabar, hi ha un curt anomenat “Las aventuras de la caja de cartón” que representa tot l’explicat en aquest artícle.

http://www.youtube.com/watch?v=bFIW2Ifg1nw

 ML.

Estimats reis mags d’orient…

5
S’apropen els reis mags d’orient i molts pares ja han començat a comprar els regals per els seus fills. Des de aquest blog vull donar una série d’idees de quins jocs i  joguines es poden comprar.

Malauradament faré una petita representació del que es pot regalar ja que hi ha infinitat de jocs i joguines que podem obsequiar. S’ha de tenir en compte a l’hora de fer la selecció l’edat, que li agrada jugar a l’infant en qüestio i quin objectiu té la joguina que volem regalar.

Hi ha vàries categories:

-Apilar i encaixar
-Construir
-Coches i camions
-Casetes i cuinetes
-Nines
-Jocs de taula
-Trencaclosques
-Experimentació i ciencia
-Art i manualitats
-Jocs al aire lliure

REGALS PER A NADONS FINS A 12 MESOS 

Pilota de cotó amb sonall. De suau tacte.

 Cadena natural. Perfecte per desenvolupar la estimulació sensorial, el nadó podrà tocar, manipular, escoltar el so del sonall.


Mirall sonall. El mirall és totalment segur. El nadó podrà veure’s i també podrà gaudir de les ales de cotó molt suaus que són un sonall.

Joguina d’exploració. Té forma de fulla i perdins conté semilles , és d’un material suau de cotó. També té una anella per agafar millor la joguina i començar a fer la pinça. 

Mossegador. Disseny senzill i peces de colors vius. Els triangles estan units per un cordó elástic que permet moure’ls fàcilment per crear diferents versions de les mateixes joguines.
Recomanable a partir de 6 mesos.

 REGALS PER A INFANTS DE 12  A 3 ANYS

 Joc d’encaixos d’arcs i casetes. Jocs d’encaixos amb múltiples funcions per encaixar , també hi ha peces per construir.

Arrastrar cavall de fusta. Ofereix moltes possibilitats, arrastrar, jugar amb el cavall. Afavoreix el joc simbòlic. 

Xilofon metàlic de colors.  Joc músical per iniciar-se en el joc sonor. Inclou dos baquetes.

Botiga. Afavoreix el joc simbòlic i també la iniciació de la logico-matemàtica (comprar, vendre, classificar…)

Banc de treball amb eines senzilles. Joguines de fusta amb diferents eines que permet enroscar, donar cops de martell i també permet que l’infant s’assegui. 
A partir de 3 anys.


  REGALS PER A INFANTS DE 3 A 5 ANYS

 Maletí mèdic de cartró. Maletí per a doctor/a amb safata i instruments médics de cura i intervenció. Afavoreix el joc simbòlic.

 Bicicleta. La cadira es ajustable entre 340 y 470 mm d’alçada i la roda de darrere té 2 tipus de amortiguadors de goma per ajustar l’amortiguació de l’infant.

 Peces amb lletres per fer collarets. Ideal per elaborar collarets , cadenes i també per jugar a formar paraules. Conté 300 daus de fusta de 1x1cm amb lletra impresa y 4 cintes de colors.


Pissarra magnètica. Per jugar i crear composicions de tot tipus de peces. Inclou un peu per posar la pissarra dreta i exposar les creacions.

Aquarel·les. Per fer grans creacions amb grans   pintures.

 REGALS PER A INFANTS DE 5 A 10 ANYS

  Conjunt de segells. De fusta amb diferents motius (arc de sant martí,  cors, papallones…) Inclou llapisos de colors i tinta de diferents colors (verd i blau).

Parxís i oca. Joc de taula tradicional. 


Mandala de fusta. Un trencaclosques de colors format per peces , amb fusta de qualitat i gamma de colors, formes i figures diferents. Conté 72 peces de 0,7 cm d’alçada i una base de 21 cm de diàmetre.

 Dominó. Amb motius de dibuixos del món del circ. De 28 peces.

 Memori. Un clàssic del joc de taula. Amb peces de cartó i caixa metalitzada. Està pensant per 3-6 participants.

Jocs i joguines que es poden comprar a: www.jugarijugar.com

Gràcies a les noves tecnologies podem enviar la carta als reis a: http://www.reismags.cat

I vosaltres, ja heu fet la carta dels reis?

ML.
 

Publicat dins de Jocs i joguines i etiquetada amb , | Deixa un comentari