DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

21 d'octubre de 2014
0 comentaris

Blaï Mateu porta l’emoció al Parlament de Catalunya

L’artista Blaï Mateu (Baró d’Evel Cirk), Premi Nacional de Cultura i premi Ciutat de Barcelona, es va emocionar i em va emocionar el passat 8 d’octubre, durant les primeres compareixences al Parlament de Catalunya per prohibir per llei el circ amb animals a Catalunya.

Mateu va fer una primera intervenció preparada, tranquil·la i molt pedagògica. Va ser com anar a una classe de doctorat. Va explicar que els seus animals estan lliures i que tan ell com la seva companya i artista Camille Decourtye busquen “crear amb ells [els animals] un llenguatge comú per comunicar-se a l’escenari a través del cos i la veu”. “Això –va dir– demana als animals adaptar-se a nosaltres tant com ens demana a nosaltres adaptar-nos a ells, per permetre una relació que respecta cada ésser”.

Va dir moltes coses més, totes elles interessants; per exemple, que els entrenaments que reben els animals són un “mitjà per canalitzar l’excés d’energia i els permet estar en un bon estat d’ànim”. O que tot els seus treballs artístics estan basats en el “coneixement i l’observació dels animals”. Després va ser quan van intervenir els diputats al Parlament i es va enrarir tot l’ambient de la comissió. Tortell Poltrona (Jaume Mateu) va marxar indignat i Blaï Mateu es va mostrar molt disgustat i dolgut.

No gastaré paraules per explicar què va passar en aquells moments tensos i emotius. Només cal que mireu aquest vídeo –on es pot seguir tota la segona compareixença– o llegiu algunes frases que he destacat de la seva segona intervenció.

“Estic una mica trist de trobar-me amb el que em trobo”.

“També puc dir que estic una mica trist de la política, perquè trobo que justament està poc connectada amb el que nosaltres som i amb el que nosaltres fem.”

“És bastant absurd trobar-se aquí per parlar dels animals en el context [polític]que estem.”

“[Adreçant-se als partits polítics] Trobo que el que estan defensant és sobretot els seus partits; això és el que m’entristeix més. Cadascú defensa la seva posició. [S’emociona i ironitza] Moltes gràcies; moltes gràcies per aquest valor que doneu al nostre art, moltes gràcies.”

“El que fem és perquè ho volem, perquè ho necessitem, perquè creiem que amb això podem canviar el món, perquè creiem que podem fer avançar les coses que justament vostès fan des d’una taula.”

“Els animals són animals i nosaltres també ho som, d’animals, emocionals. Ho veieu? Estic emocionat. Vostès s’emocionen? El circ és per fer emocionar la gent (…).

“Jo sóc un català que estic treballant sobretot a França (…) que me’n vaig anar perquè no puc fer el meu art al meu país perquè no hi ha les ajudes per poder-ho fer.”

“Volen que els ajudem? És realment això el que volen? Hi ha tanta informació, tants minutatges, cronometratges, a veure qui diu què, qui fot a l’altre (…). És així que hem d´avançar?”

“Per contestar al senyor Amorós… Vol saber què fan els nostres animals? Doncs els nostres animals, quan es jubilen, estan amb nosaltres.”

“Sí, justament nosaltres als nostres animals els fem minisantuaris perquè sabem que quan ens lliguem amb un animal és de per vida (…) fins que ens morim”.

“Estem parlant de circ i animals. De quantes companyies estem parlant? De quants festivals estem parlant? Podríem parlar cas per cas i aniríem més ràpid que fent una llei.”

“El circ té de tot, però com en la política, com en tot.”

“Estan fent preguntes per resoldre el món i ens les fan a nosaltres, que ja prou feina tenim per fer el que fem”.

“No pot ser que costi milions controlar això [el benestar dels animals], no pot ser!! Qui som? Qui hi ha? És que ho dic de debò, estaríem menys temps parlant cas per cas que fent una llei, em sap greu.”

La primera intervenció de Blaï Mateu la podeu veure AQUÍ.

També podeu llegir les entrades de la resta de les compareixences:

TORTELL POLTRONACARLOS RALUYGENÍS MATABOSCH I ENYS FAGGIONI.

Durant els pròxims dies seguiré explicant les compareixences del passat dia 8 d’octubre i les que es produiran demà dimecres dia 22.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.