DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

17 de febrer de 2017
0 comentaris

Apunts sobre el festival i el museu del circ a Figueres

El circ internacional de qualitat té una important cita aquests dies a Figueres. Durant cinc dies se celebra el VI Festival Internacional del Circ -Elefant d’Or- Ciutat de Figueres, una iniciativa que va començar a caminar l’any 2012 amb bastanta incertesa i amb pocs suports institucionals però que amb només sis anys ha aconseguit situar-se entre els millors festivals de circ de tot el món i, ara sí, la complicitat de les institucions públiques catalanes –Generalitat, Ajuntament de Figueres i Diputació de Girona– que han vist en aquesta iniciativa de la Circus Arts Foundation de Genís Matabosch una oportunitat per a l’atracció del turisme, la dinamització de la ciutat i la projecció de Catalunya al món.

Ahir dijous, durant l’espectacle blau -un dels dos programes en competició- es va comprovar de nou l’alt nivell artístic i la bona producció i organització del certamen. De la funció d’ahir destacaria el volteig acrobàtic de Hooligang Acrobatic Troupe (Rússia), els salts de la troupe Grechushkin (Rússia) o el número de gossos d’Evgeny Komisarenko, també de Rússia. Temps hi haurà per analitzar més a fons la part artística. Durant cinc dies competiran per una de les estatuetes Elefants d’Or, Argent i Bronze i davant programadors i directors de prestigiosos circs de tot el món un total de 88 artistes d’onze països.

Consolidat el festival, ara es vol fer un pas més i aconseguir que el circ a Figueres no sigui una flor d’estiu -cinc dies l’any- sinó que n’hi hagi els 365 dies de l’any. Per a aconseguir això hi ha un projecte en marxa, el museu europeu del circ, que Genís Matabosch ha lligat estretament a la continuïtat del festival a Figueres. Aquesta setmana, com a prèvia, va presentar el projecte en un acte que va reunir 300 persones al teatre El Jardí de Figueres. Em sembla molt complet el resum que va fer El Punt Avui AQUI. El projecte per a la rehabilitació de la Casa Nouvilas, seu del museu, és públic i la previsió de  costos i beneficis ja es coneixen. Costarà 6 milions d’euros, tindrà 116.000 visitants l’any, donarà feina a 50 persones i disposarà d’un espai d’exhibició i una escola de circ.

Ara ja podem opinar. A mi personalment, més que un projecte polèmic, com he vist que han titulat molts mitjans de comunicació, em sembla un projecte engrescador que pot ajudar a reforçar la cultura del circ a Catalunya, salvar i ordenar el patrimoni documental i a crear més afició i nous públics.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.