DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

30 de juny de 2009
1 comentari

L’APCC obté el Premi Nacional de Circ

El circ català era fa només 5 anys un sector atomitzat, amb molts interessos enfrontats, personalismes antagònics i encara es refeia de la trencadissa que va haver-hi a l’Associació de Circ de Catalunya uns anys abans. Després d’unes jornades que es van fer l’octubre del 2004 a l’Ateneu de 9 Barris de Barcelona en homenatge a Joan Armengol, la cosa va anar canviant. Les jornades van servir per gestar el que pocs mesos després va acabar sent l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC), una entitat que amb quasi 5 anys ha aconseguit cohesionar bona part del sector circense català, negociar el pla integral del circ de la Generalitat, participar en l’elaboració de la xarxa de ciutats amigues del circ, impulsar un protocol per als circs ambulants i gestionar projectes com La Central del Circ, l’espai de creació instal·lat al Fòrum i impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i el departament de Cultura de la Generalitat. La imatge és de Manel Sala, Ulls, i es va fer durant un viatge organitzat per l’APCC per veure circ a París.

 

Amb un temps récord, l’APCC ha aconseguit, doncs, consolidar-se i fer-se prou forta per ser un important referent del sector i un interlocutor amb les administracions. Gràcies a aquest treball ingent i a una bona organització, l’APCC -presidida primer per Ricard Panadès i actualment pel malabarista Jordi Juanet, Boni- ha obtingut el premi nacional de cultura de circ, que està dotat amb 18.000 euros. Una quantitat, tot s’ha de dir, bastant modesta si es compara amb els 30.000 euros que ha rebut el circ valencià Gran Fele per haver obtingut el Premio Nacional de Circo que atorga el govern espanyol. L’acte de lliurament dels premis nacionals es farà el pròxim dia 3 d’octubre a Lleida. El jurat ha destacat de l’APCC que “en quatre anys i escaig ha aconseguit que es materialitzin projectes i mesures que permeten a les arts circenses, en totes les seves modalitats, poder existir i créixer, així com per haver demostrat que jugar amb la gravetat no és incompatible amb el seny i que els mateixos artistes poden impulsar les polítiques culturals”. Ara és hora de felicitacions, però també de reflexions. L’APCC no se n’ha sortit amb la reivindicació inicial d’aprovar una llei de circ que reguli tot el sector. També ha perdut pel camí alguns socis, com Tortell Poltrona del Circ Cric. El pallasso va trencar amb l’associació després que l’entitat no li va donar prou suport quan va decidir cancel·lar la seva gira a causa dels problemes burocràtics amb els ajuntaments. Per últim, el canvi estratègic de l’associació respecte a la necessitat que Barcelona tingui un circ estable no s’ha acabat d’entendre. L’APCC no ha explicat prou bé perquè primer va forçar que el circ estable s’incorporés en el pla integral i després defensés que no és un tema prioritari. Temes importants però que passen a un segon pla davant la bona notícia del premi. Felicitats a l’APCC.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

  1. Gràcies per fer-nos entrar en aquest món tan desconegut per a nosaltres fins ara, almenys per a mi. Et seguiré, Marcel. Fes-lo córrer, el bloc, val la pena.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.