La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

La pobresa en el carrers que xafa el cardenal Cañizares.

a1

Acaba de fer-se públic un informe de la xarxa d’ONGs europees European Anti-Poverty Network sobre la pobresa a l’Estat Espanyol.

L’estudi inclou dades arreplegades entre els anys 2008 i el 2014, és a dir, els anys de més impacte de la crisi. El document presentat utilitza com a principal referència l’indicador AROPE (At-Risk-Of Poverty and Exclusion), un indicador sobre pobresa i exclusió harmonitzat a nivell europeu per poder comparar la situació als diferents estats.

Analitzant amb aquesta referència les dades corresponents als Països Catalans, podem constatar que ni més ni menys 3.637.000 persones s’hi troben en risc de pobresa o exclusió social, es a dir, un 26,7% de la població pateix diferents nivells de pobresa a la nostra terra.

Si analitzem aquesta xifra per territoris, trobarem que 1.736.000 d’ells corresponen a persones que viuen al País Valencià, 1.639.000 al Principat  i 262.000 a les Illes Balears.

Aquestes dades es fan més reveladores si les convertim en percentatges: un 34,7% dels valencians, un 21.8% dels catalans i un 23.8% dels illencs pateix risc de pobresa. Es a dir, el percentatge de pobresa al País Valencià es dispara molt per dalt si el comparem amb els de la resta dels territoris de la nació.

Les dades canvien si la referència pressa és l’indicador sobre el risc de pobresa d’àmbit estatal. Llavors serien 2.695.000 les persones en risc de pobresa al conjunt dels nostres territoris autònoms (amb menys del 60% de la renda mitjana estatal), que en xifres percentuals significarien el 26.2% de la població al País Valencià, el 15.8% a Catalunya i el 17.9% a les Illes. Novament el País Valencià se situa en el top de tot els indicadors de pobresa.

Aquestes dades coincideixen bàsicament amb les donades a conèixer per altres organitzacions i ONGs, com ara Caritas.

La setmana passada el Cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, va donar una conferència organitzada en el Fórum Europa Tribuna Mediterránea. Les paraules i les afirmacions que va fer en aquell fòrum són de tots ja ben conegudes pel gran ressò que han tingut en mitjans de comunicació i a les xarxes socials durant els darrers dies.

a2

Però una de les coses que va dir Cañizares es que ell “no veia més pobresa als carrers”. És a dir, el que va voler dir el cardenal es que ell no observava més pobresa entre els feligresos de la Catedral de València que hi assisteixen per escoltar els seus sermons. I quan ell acaba les seues locucions, tampoc sembla que veu pobresa en els escassos cent metres de carrer que separen la porta de la Catedral de la seua residència al Palau arquebisbal de València. I això si és que no utilitza el passadís que comunica directament els dos recintes i que passa per un pont per sobre del carrer, que serà el més probable.

A5

Al remat, podem dir que aquests són tots els espais públics que xafa el cardenal i en els què ell es basa per dir que no veu més pobresa quan passeja pels carrers de valència.

Certament, una valoració molt acurada i objectiva de la realitat social actual la seua. Amen!

València, a 19 d’octubre de 2015.



  1. Quina vergonya veure la fastuositat d’aquest personatge. Quina imatge de l’esglèsia que ofereix. Com pot reproduir paraules de Crist sense que li caigui la cara de vergonya? Ell i tots els qui actuen com ell (per exemple els membres de la conferència episcopal espanyola) estan escandalitzant al poble i, en especial, als més desvalguts. Caldria recordar-los el que es pot llegir a l’Evangeli al respecte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent