La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

Publicat el 21 d'abril de 2015

TTIP: el colp de gràcia a la minsa democràcia europea.

El Tractat de Lliure Comerç (TTIP=Transatlantic Trade and Investment Partnership), que negocien en secret Estats Units i la Unió Europea, suposa una de les majors agressions a la democràcia i a les llibertats, dirigida directament per les grans multinacionals, que podria suposar greus restriccions en aspectes clau de l’estat de benestar social i del sistema democràtic que, cada volta menys, però encara els caracteritza.

Dijous passat l’Esquerra plural europea va celebrar una trobada a València d’adhesió a la lluita en contra d’aquest tractat, prèvia a les multitudinàries manifestacions que es van celebrar en detzenes de ciutats europees, entre elles València.

Celebrada al Centre Octubre, la trobada va servir per reunir sindicalistes i europarlamentaris de Grècia, Portugal, Alemanya i el País Valencià, que van fer una crida desesperada a la ciutadania per difondre i mobilitzar-se contra aquesta enorme agressió contra els drets econòmics, socials i laborals dels ciutadans europeus i nord-americans, amb el consentiment i aprovació dels seus respectius governs neoliberals.

a2

El contingut del tractat i les seues repercussions per a tots nosaltres han estat àmpliament difosos per sindicats, organitzacions i partits de l’esquerra europea. M’agradaria per això aprofitar aquest apunt només per ressaltar algunes frases significatives que vaig recollir en les meues notes que es van dir durant la trobada:

El TTIP “significa l’atac més brutal contra la democràcia des de la presa del poder dels feixismes al segle XX“. “La Comissió Europea ja està a la defensiva. Admet que mai s’havia trobat amb un cas com aquest. Estaven acostumats a negociar tractats d’esquena a la ciutadania i sense que ningú s’assabentara” (Alberto Martínez, de la Campanya estatal contra l’acord)

Serà un huracà que portarà per davant nostres drets“. “L’ISDS és el mecanisme de resolució de conflictes entre inversors i estats, una clàusula que vol deixar-ho tot lligat i ben lligat“. La Comissió ha paralitzat les converses sobre el ISDS després de la consulta pública en què el 97% dels 150.000 europeus participants van dir no al blindatge a les multinacionals, però no ha renunciat a la seua intenció d’incloure un succedani del ISDS al TTIP. “El Consell de Cooperació reguladora es un mecanisme que vol revisar totes les normatives per adaptar al que volen les empreses. Aquestes clàusules suposen tancar la porta als intents de retornar la sobirania als ciutadans“. “Són les multinacionals contra les classes treballadores” (Marina Albiol, eurodiputada valenciana d’IU).

Quan la CE escolta les preocupacions de l’esquerra diu que no lliurarà els drets que hem guanyat amb tant d’esforç, però això és el mateix que diuen els americans. Si les dues parts diuen el mateix, què s’està negociant llavors?” (Helmut Scholz, europarlamentari del partit alemany Die Linke).

Volen eliminar totes les barreres aranzelàries, però sobretot les no aranzelàries, les normatives“. “Hillary Clinton ha anomenat l’TTIP l’OTAN de l’economia” (Miguel Viegas, eurodiputat del Partit Comunista de Portugal)

Més de quatre-centes organitzacions i moviments socials de tot Europa ja han dit “no” a l’TTIP, al costat de partits polítics com IU, Podem, Equo o Syriza. El primer pas en la seua estratègia per aturar-lo és trencar el silenci informatiu. “Cada un de nosaltres hem de ser agents informadors de les conseqüències d’això” (Eva Hernández, de CCOO).

A1

A Grècia tenim un problema molt seriós: la supervivència del Govern. Hi ha un cop d’Estat secret a Grècia. És com el que li va passar al Govern d’Allende quan els EUA va enviar actuar a la CIA. Són les instruccions que han donat Berlín i el BCE: escanyar l’economia grega usant qualsevol mecanisme ” “Tenim amenaces cada dia, però no ens anem a rendir” (El diputat de Syriza al Parlament grec Stelios Kouloglou). Kouloglou va dir també que la “vella troica” ha donat pas a una nova, “la de les amenaces i els ultimàtums“. “Tenim amenaces cada dia, però no ens anem a rendir“.

El acte va ser tancat pel diputat d’EUPV Ignaci Blanco, que va assenyalar que “La transparència és el millor antídot contra la corrupció”. Blanco va fer un crida a introduir el TTIP en la campanya electoral.

Stop al TTIP!

València, a 21 d’abril de 2015.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent