La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

Publicat el 20 de maig de 2013

Una passejada dominical per les trinxeres republicanes què van defensar la ciutat de València els anys 1938-1939.

Amb motiu de la declaració de l’any 2013 com “Any per a la protecció del patrimoni històric de la Guerra d’Espanya” i per commemorar el 75è. aniversari de la Batalla de Llevant (1938-2013), la l’Associació Valenciana per a la Protecció del patrimoni de la Guerra Civil (Apropa’t) està organitzant des del passat mes d’abril un cicle d’excursions pel patrimoni valencià de la Guerra Civil, i més en concret per les línies de defensa establertes per protegir València de l’avanç de les tropes feixistes i el patrimoni ( deliberadament oblidat i amagat per l’actual alcaldia) de la II República existent a la ciutat.

En un post meu anterior vaig tindre ocasió de relatar l’anterior activitat organitzada per Apropa’t en la què vaig participar-hi, un passeig recorrent alguns dels principals enclavaments de la València de la II República (veure post: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/244100)
Un altre blocaire de VilaWeb, Enric Marco, ens va descriure així mateix en un dels seus posts la que va ser la primera excursió d’aquesta associació (veure el seu post “València a la rereguarda”: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/ 243686).

Precisament durant l’excursió d’ahir vaig tindre el plaer de conèixer personalment a Enric, astrofísic i responsable de l’Aula d’Astronomia de la Universitat de València, autor del magnífic bloc d’astronomia “Pols d’Estels” de VilaWeb, amb qui vaig tindre ocasió de departir en algun moment sobre aquest tema que a mi també m’apassiona, jo com a modest aficionat i Enric com a expert i professional en la matèria.

La interessant ruta que vam realitzar ahir va tindre lloc primerament per les proximitats de la localitat d’Andilla (La Serrania), punt clau de la defensa de València perquè dominava els accessos estratègics a El Villar del Arzobispo i a la carretera cap a Alcublas, a més de ser punt d’unió entre les dues línies de defensa de la ciutat més avançades: la línia XYZ (que transcorria des de la costa valenciana, a Almenara, fins a Santa Creu de Moya, a Cuenca, al llarg de més d’un centenar de quilòmetres) i la línia Intermèdia o del Palància, que discorria precisament des d’Andilla cap a Sagunt, seguint la cara nord de la serra Calderona al llarg de la vall del riu Palància, d’ahí el seu nom.

Varem recórrer algun fragment de la trinxera de la línia Intermèdia, visitant parapets, abrics, llocs de tirador i refugis antiaeris.
Aquestes trinxeres van ser claus en l’èxit republicà per aturar la penetració de l’exèrcit franquista en el seu darrer intent per aconseguir la vall del Túria, vista la impossibilitat d’aconseguir-la per Viver-Xèrica, així com de salvar les altures de la serra d’Espadà.

Posteriorment visitarem una residència d’oficials situada al front, excavada a la roca de la muntanya, en la qual observarem la seua interessant distribució de passadissos, habitacions, zona per cuinar, tot sumit en l’estretor i la foscor de les entranyes de la muntanya.

Desprès ens desplaçarem fins a la localitat d’Alcublas on vam visitar el recentment restaurat aeròdrom republicà de “el Pla de la Balsilla”, situat a cavall de la carretera entre Alcubles i Altura, construït a finals del 1937. Va estar actiu des de març fins a juny del 1938, fins que la proximitat del front va desaconsellar el seu ús.

Allà vam visitar el refugi de combustible i armament per als avions situat en les proximitats, també restaurat. Adjunte una fotografia del seu accés en el post.

 

 

Un excel.lent treball d’investigació i de divulgació d’aquest aeròdrom republicà ha estat realitzat pel jove historiador especialista en el període republicà, Paco Teruel, qui va fer de guia durant tota la nostra ruta.
El seu títol és “Estelas en el cielo. Alcublas, 1938 “. Si vos interessa el podeu trobar en la següent pàgina web: http://www.alcublas.es/sites/alcublas.portalesmunicipales.es/files/estelas-en-el-cielo.pdf

De tornada a casa vaig trobar per casualitat uns abrics què varen servir per al recer i protecció de la tropa què lluitava en aquest front, els quals es trobaven situats al costat de la carretera a la part alta d’una rambla a les proximitats de les Alcubles, una fotografia dels quals adjunte a l’inici d’aquest post.

Per terminar, dir que va ser una visita a un patrimoni què és molt interessant, què està catalogat però escassament protegit, i que des d’aquest modest bloc vull reivindicar la seua posada en valor per què el públic interessat en general el conega, el visite i el valore com cal, i també com una mostra de respecte i de reconeiximent cap als nostres pares i iaios que lluitaren, i molts d’ells moriren, per defendre la legalitat de la República enfront del feixisme.

Patraix, València, a 20 de maig de 2013.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent