Des de la Plana

Josep Usó

23 de febrer de 2019
0 comentaris

Després d’una setmana.

Des del dilluns, el personal de neteja de més de vuitanta instituts de secundària està en vaga. I a hores d’ara, encara no s’ha resolt el conflicte. Però ja hi ha alguns punts que semblen prou clars.

En primer lloc, la Conselleria d’Educació, investigació, Cultura i Esports està al dia amb l’empresa adjudicatària de la neteja, Limpiezas Raspeig. Aquesta setmana, es veu que li han ingressat 700.000 € més. I també que només amb aquests diners ja podria pagar a les treballadores. Hem de recordar que la major part del personal de l’empresa són dones.

En segon lloc, l’empresa continua sense pagar a les seues treballadores. Probablement perquè tindrà alguna mena de problemes amb els bancs, perquè tindrà altres prioritats o ves a saber per quina raó.

En tercer lloc, com a mínim per l’institut que tinc més a la mà, els professors i sobretot els alumnes han pres consciència del fet que algú neteja allò que ells embruten. Això s’ha traduït en què, malgrat que el centre fa una setmana sencera que no es neteja (els serveis mínims inclouen els banys i poca cosa més), no sembla més brut que un dia qualsevol al final de la jornada. Com a mínim, hi haurà una conseqüència positiva, de tot el conflicte.

En quart lloc, no deixa de ser curiós que es puga signar un contracte amb una empresa amb problemes senzillament perquè és la què ofereix el servei més barat. Algun càrrec serà el responsable de la signatura. I sembla més que clar que li han clavat un gol i gros. El preu no pot ser l’únic criteri per a quasi res. No de bades els vells ja sabien des de sempre que “Lo barat, sempre ix car”. I en aquest cas, els afectats són milers de joves, centenars de professors i, especialment, centenars de treballadors. Seria interessant saber quan tot passe, qui va ser, exactament el qui va prendre la decisió de signar un contracte fallit. Només per a saber qui és.

Finalment, com hem entrat ja en la histèria prèvia a les eleccions de finals d’abril, sembla que el dimarts hi haurà reunions entre la Conselleria, els treballadors, els sindicats, l’empresa i qui siga menester per a resoldre el problema. Un problema en el què, com quasi sempre, hi ha en risc els diners públics. Aquells que en els països seriosos són de tots i en els que no ho són, no són de ningú. Està clar que aquest problema, comparat amb el desastre de l’estafa del rescat als bancs, per exemple, és mínim. Però no hauria d’acabar igual.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!