Des de la Plana

Josep Usó

18 d'octubre de 2018
0 comentaris

La predicció.

Avui comença, a la província de Castelló, un episodi de pluges intenses. Una gota freda, que abans, els vells en deien una llevantada. Són episodis en els quals hi ha una bossa d’aire fred en alçada (5500 metres, aprox), hi ha vents de component marítim (preferentment llevant, perquè és quan el vent més recorregut té per damunt del mar) i l’aigua de la mar està calenta. En aquests casos solen haver pluges intenses, que es desplacen normalment des del sud cap al nord i que poden arribar a provocar situacions de risc.

Afortunadament, els mitjans tècnics han canviat molt en els darrers quaranta anys. Les prediccions que es feien llavors a 24 hores, ara es poden fer a dues setmanes vista. De manera que ens podem preparar molt millor per encarar aquesta mena de situacions. El problema ens apareix per dues bandes diferents. En primer lloc, les informacions que apareixen sobre aquesta mena de situacions no sempre són clares. En molts casos s’alarma innecessàriament la població anunciant com a certes unes situacions que són localment difícils de preveure i que solen focalitzar-se en determinats llocs. Això crea una situació de manca de credibilitat de les previsions, perquè sempre hi ha aquell que pot afirmar que al seu poble no ha passat res. Que ha plogut però que no era per a tant. Tant és que al poble del costat s’haja inundat tot. En això passa com en aquells que no creuen en les vacunes i no es moren de una malaltia amb vacuna perquè els protegeixen els veïns vacunats.

I d’altra banda, els danys que ocasionen aquesta mena de situacions sol ser derivat de les grans avingudes d’aigua. Aquest ha sigut el cas dels darrers desastres de Mallorca o de la Catalunya Nord. I ací, molt rarament les autoritats aniran a la arrel del problema, per si es veuen afectats.

Els rius i barrancs de la vessant mediterrània solen tindre poc cabal però lleres molt grans. I en èpoques de bonança econòmica és difícil resistir-se a edificar en aquestes zones. Quan es fa això, es disminueix la capacitat del llit del riu o barranc per a encabir l’aigua que ve en una avinguda com aquestes. I, com les pluges són les mateixes, és més fàcil que hi haja desbordaments i inundacions. Seria tan fàcil com seguir aquella norma tan antiga de “a la vora del riu, no faces niu”. El problema és que aquesta norma està renyida amb l’especulació urbanística. Un altre aspecte a considerar és que moltes àrees rurals s’han pavimentat. Quan es pavimenta una zona, s’impermeabilitza. I no absorbeix aigua ni en reté. De manera que augmenta les avingudes aigües avall.

Molt sovint, per “resoldre el problema” d’un riu o barranc que travessa una població, aquest es canalitza. Se li construeix un canal de formigó per on ha d’anar l’aigua en cas que en baixe. Ací, el resultat sempre és el mateix. Si es fa el canal molt ample, es “perd terreny” i si es fa estret, quan plou massa es desborda. El mateix criteri s’aplica en el clavegueram. Com al final queda enterrat i no es veu, sempre s’estalvia i es fa més menut del què es podria perquè “segur que mai s’omple, un tub com aquest”.

Al final, som els ciutadans els qui ens hem d’enfrontar a les llevantades i a les inundacions que sovint porten associades. Les autoritats solen prendre iniciatives pintoresques. Per exemple. el principal afluent del Millars, riu que desemboca just al sud de Castelló, entre Almassora i Borriana, és la Rambla. Aquesta, que té una conca molt extensa cap al nord i l’interior de la província de Castelló, habitualment no du aigua. I s’ajunta amb el Millars entre Vila-real i Almassora. El primer poble queda aigües amunt i el segon, aigües avall. Un poc més a l’interior, la Rambla té un pantà. El de Maria Cristina, que té uns cent anys i que sol estar buit perquè es va construir en un lloc ple de badalls calcaris. La presa és de pressió. De secció triangular. Habitualment, quan hi ha una riuada de la Rambla, el Governador Civil, que no en sol saber un borrall d’inundacions ni de meteorologia ni de res que se li assemble, li demana a l’enginyer en cap d’Obres Públiques que li jure que aquest pantà no rebentarà. Evidentment, l’enginyer es nega a jurar res. De manera que les autoritats disposen mitjans per a evacuar la població d’Almassora i tanquen el pont de l’antiga N-340 que uneix Almassora i Vila-real. Fins i tot, anuncien que el van a dinamitar. Mai ho han arribat a fer, però. Entre altres coses, perquè és de carreus i molt ample i robust. Els ciutadans que han de tornar o anar a la feina, es veuen obligats a tornar enrere i creuar el riu per altres ponts que no tenen la sort d’estar enfilats per les autoritats. A saber, pel pont de la nova N-340, que passa cent metres aigües amunt del primer, just en la confluència dels dos rius, o pel de la carretera de Borriana a Almassora, aigües avall. Qualsevol dels dos és menys sòlid i resistent en cas d’avinguda, tot i que cap dels tres ha caigut mai.

Quan ja s’ha acabat l’episodi, l’explicació de les autoritats davant qualsevol inundació previsible, sempre ve a ser la mateixa: “Qui s’anava a pensar que passaria una cosa així?”. “Així no havia plogut mai”.

I, per acabar, molt sovint les autoritats tenen el do de l’oportunitat. En aquest episodi de pluges, la previsió de pluja intensa a la província de Castelló comença el dijous a les 18.00 hores. Doncs a Vila-real, s’han suspès les classes avui dijous; però s’ha donat la informació als directors d’escoles i instituts a les vuit del matí. Quan els alumnes dels instituts ja estan al centre. A hores d’ara, a les 10.15, encara no plou ni sembla que vaja a ploure fort en les properes hores. I quan comentes que ho podrien haver dit anit, per evitar viatges innecessaris a alumnes que venen de fora del poble o esperar-se a la vesprada per a suspendre les classes de demà si cal, la resposta que et donen és: “Com han hagut aquestes desgràcies a Mallorca o a la Catalunya Nord, es volen curar en salut”. Però no et diuen que la desgràcia de Mallorca ha vingut per edificar a la vora de dos barrancs que travessen una població que només s’ha apropat als barrancs en els darrers anys. Per a que els de sempre guanyaren diners.

En fi. Esperem que no passe res irremeiable.

PS. A les 10.25 ha començat  ploure, però sense malícia. De moment.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!