Des de la Plana

Josep Usó

12 de juliol de 2017
4 comentaris

Religió Catòlica versus Ciència.

En l’actual llei educativa en vigor, un alumne que haja acabat el tercer curs d’ESO (Educació Secundària Obligatòria), haurà cursat, obligatòriament, tres hores setmanals en segon i dues més en tercer, de Física i Química. En total, cinc hores setmanals repartides en dos cursos. I si no vol tornar a cursar aquesta assignatura, ja ho pot evitar per sempre més.

Cal fer esment que en la darrera reforma legislativa, s’han augmentat les hores obligatòries de Física i Química. Concretament, s’han més que duplicat, perquè abans de la llei Wert, només eren obligatòries les dues hores de tercer curs. Ara estan les tres de segon. Però també cal aclarir que aquestes hores s’obtenen a partir de suprimir les mateixes tres hores de Biologia i Geologia. Una ciència a canvi d’una altra.

D’altra banda, aquest mateix alumne haurà cursat cinc hores setmanals de Religió Catòlica, dues a primer, dues a segon i una a tercer. Cas de no voler cursar aquesta religió, l’alumne haurà de cursar les mateixes hores de “Valors Ètics”. La diferència està en que a quart d’ESO continuarà cursant Religió obligatòriament (o els valors ètics esmentats), però no Física i Química. I al Batxillerat, més.

Després, ens diuen que les Ciències són difícils. I ens estranyem de la poca quantitat de científics que hi  ha al nostre país. Però ja se sap. Continuarem essent la reserva moral d’Occident. Pobres com les rates, però amb bona formació religiosa.

  1. No sent partidari de l’ensenyament [adoctrinament] a les escoles i instituts publics de cap doctrina (ja sigui religiosa, “científica”, social o de qualsevol tipus), del seu comentari es pot deduïr que a Espanya hi ha excés de “titulats” en sacerdoci catòlic, cosa que no és certa [gaD, tot sigui dit].
    Els anys de la darrera dictadura militar nacionalcatòlica del general Franco ha comportat la indiferència (quan no l’odi) envers a tot allò que tingui a veure amb la religió o l’espiritualitat, fet que ha portat a una manca de coneixements en matèria religiosa, fomentant -això sí- la superstició i la manca de respecte vers qui no pensa com la majoria i l’analfabetisme en materia religiosa… Ras i curt: el que ha volgut des dels seus inicis l’Església catòlica romana.

    Atentament

    1. Gràcies pel seu comentari. A mi el que em preocupa és que en una societat tant dependent de la tecnologia com la nostra, les hores dediqcades a l’aprenentatge de dues ciències omnipresents a la nostra vida com la Física o la Química tinguen menys pes al currículum obligatori que la Religió que, al capdavall, no deixa de ser una assignatura amb poques hores. En resum, estem titulant generacions de ciutadans que també són analfabets científics. I que, a més a més, en un percentatge no negligible, n’estan orgullosos. Hem de recordar que, per exemple, sense aquestes dues ciències, ni tindríem roba per a vestir-nos, ni mitjans de transport, ni telecomunicacions, ni la major part de medicaments ni prou menjar; per exemple.

    2. Molt d’acord amb el seu comentari. Però com es estiu, i fa molta calor, deixi’m fer-li unes petites apreciacions (“apreciacions de cunyat”, que dirien a les tertulies).

      L’orgull analfabetístic en física i química (en el seu vessant textil) hom el pot veure -tot passejant per qualsevol carrer o plaça- sota la forma d’unes natges que volen fugir d’unes opressores calces/pantaló que les noies (algunes encara impubers) exhibeixen davant les mirades encara mig enmigdiadades de sants varons pares de familia…
      Si manca física o química, no cal preocupar-se més del compte: com diu el salmista, si els ocells no els hi manca res per viure, que no tindrem els fills de Déu? (a més, no oblidem que el Déu Etern va fer unes unes túniques de pell per cobrir la nuesa vergonyant d’Adam i Eva, una vegada que aquests van caure en pecat).

      Atentament

    3. Gràcies novament. No. Quan jo em referisc a la ignorància en Química o en Física, és quan la gent pretén menjar “sense Química”, o quan es pensa que les vaccines són cosa dolenta, o quan pensa que la vitamina C sintètica és diferent de la natural, o quan no sap la quantitat de sucre (sacarosa) que conté un suc envasat. I en Física, quan ignora les lleis de la Dinàmica de Newton i pateix accidents molt evitables. Respecte al que vostè explica, això és també una manca de modals i de saber estar. Això també s’ha perdut, en gran part dels nostres conciutadans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!