Des de la Plana

Josep Usó

6 de juny de 2017
0 comentaris

La vinyeta.

El ministre de Fomento ha rebutjat la imposició de la vinyeta a les autopistes catalanes en substitució del sistema de peatges. l’argument és el de sempre. per quina raó una persona de Burgos si va a Catalunya hauria de pagar aquesta vinyeta i per contra, si un català va a Burgos no l’hauria de pagar. Evidentment, aquest és un no argument. Perquè ara mateix, si una persona de Burgos va a Catalunya, ho tindrà molt difícil per a no pagar el peatge omnipresent. I si, per contra, el català va a Burgos, de seguida descobrirà que allà no hi ha peatges.

En qualsevol cas, el que em crida l’atenció és la diferència de preu que hi ha entre les autopistes d’aquells països on es fa servir la vinyeta i els que no la fan servir. Per exemple: Tothom sap el preu que cal pagar per circular per l’AP7, que va des de Sagunt fins a Barcelona. En el cas d’anar des de Castelló fins al peatge de Martorell costa 29,80 euros. A França, creuar tota frança, des de La Jonquera fins la frontera Suïssa a Gonebra, en costa aproximadament uns 60 euros. I a Itàlia, creuar tot el país, des de la fronatera mab Veintimiglia fins la frontera amb Eslovènia, costa uns 55 euros.

Estem parlant de passar una sola vegada. Si cal tornar, hem de tornar a pagar una quantitat similar. I no només. També ens hem d’aturar als peatges, en ocasions fer cua (que pot arribar a ser molt llarga), pagar i callar.

Per contra, a Suïssa, tan bon punt travesses la frontera, et venen la vinyeta. Costa 40 euros i val per a circular per totes les autopistes del país.  És vàlida per a tot un any. El mateix passa a Eslovènia, on la vinyeta costa 50 euros per als turistes. O a la república Txeca, on costa un poc més de cent euros per a tot l’any.

L’altre gran avantatge de la vinyeta és que a les autopistes, de tant en tant hi ha un pòrtic que les detecta automàticament. Sense aturar-se. És veu de seguida que el senyor ministre no ha eixit molt de viatge per autopista. Com a molt, haurà anat per Burgos. També és fàcil veure que el seu objectiu és, entre altres, que els catalans (i valencians) continuem pagant i callant pels seus projectes faraònics i fallits. Com si fórem rucs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!