Des de la Plana

Josep Usó

29 de maig de 2017
0 comentaris

El joc de l’ultimàtum.

Ara mateix, després del cop de porta del govern del PP de Madrid, sembla que el joc al qual jugaran és el de l’ultimàtum. És tracta d’anar pujant l’aposta i esperar que l’altre és faça enrere. S’assembla al que passa quan es juga al Mentiròs. A la Plana se’n diu així d’un joc que es juga amb cinc daus i un got opac. El joc consisteix en anar pujant la jugada del pòker al següent jugador amb daus a vistes i daus amagats. Hi ha un moment en el qual, un dels jugadors no es creu la jugada i alça el pot. Si hi era, perd, però si no hi era, guanya. En el nostre cas, la vicepresidenta anuncia que impediran el referèndum. El govern català reuneix els seus suports i anuncia que en pocs dies farà pública data i pregunta.
El problema del govern de Madrid és que no té proposta seriosa. No pot demanar anar al congrés quan fa pocs dies que no ha permès una explicació al Senat. A més a més, les seves crisis són moltes. Avui ha començat un altre judici. El de l’estafa de la CAM. I molts altres continuen endavant. El dèficit continua disparat, l’atur molt alt i ha de superar una moció de censura. D’altra banda, la credibilitat internacional és molt baixa i els requeriments que se li fan des de moltes instàncies no són atesos. Ni per rebaixar el dèficit, ni per exhumar les víctimes de les fosses comunes ni per a res. Diguem que, ara per ara, ha de partir d’una jugada zero per pujar l’aposta del govern català. I no ho té fàcil.

De moment, el recurs que han triat és el de fer por. S’anuncien mesures extremes a tot arreu. No es concreten perquè segurament no estan massa clares. El problema rau en què, en teoria de jocs, qualsevol amenaça que es faça, s’ha de poder complir. En cas contrari es perd la partida. En aquest sentit, embla que el govern català té més deures fets i, per tant, pot disposar de més estratègies previstes per a respondre les jugades del de Madrid.

De moment, el senyor Domènech sembla ser l’únic que ja s’ha alçat de la taula i s’ha posat en evidència com a jugador de palla.

I ací estem, veient els ultimàtums que es posen a cada nova iniciativa de la part catalana. I, veient també com sembla que les iniciatives d’aquesta part, la catalana, semblen seguir una estratègia prèviament fixada i raonablement versàtil. Nosaltres, senzillament, continuarem esperant que vagen passant els dies fins el final de setembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!