Des de la Plana

Josep Usó

4 d'abril de 2017
0 comentaris

Bufar en caldo gelat II.

Bufar en caldo gelat és una expressió popular que s’usa (al menys a la Plana) com a sinònim de ser pretensiós sense cap raó objectiva per a ser-ho. S’aplica, de vegades, a aquells que volen aparentar ser el que ja no són però que alguna vegada van arribar a ser.

La premsa se Madrid sembla satisfeta. Avui mateix, El País, aquell diari mític que encara es publica en paper però que cada vegada té menys planes, dedica un article extens a la situació que s’ha creat al voltant del Brexit. I oposen la «flema» espanyola davant dels nervis britànics per la situació de Gibraltar. Tot ve a compte de la ràpida i fulminant resposta del regne Unit al dret de vet d’Espanya sobre la situació de Gibraltar. Senzillament, els fets semblen ser que el Regne Unit va dir que si calia anar a la guerra s’hi anava. I, de seguida, Espanya ha hagut de fer peus enrere en les seues pretensions. Però molt enrere. Que el propi ministre Dastis ja esmente que no hi ha relació amb el cas de les Malvines significa que hauran d’anar amb molta cura d’irritar els britànics. Per si de cas. En aquella guerra, els britànics no van tindre cap tipus de miraments amb uns enemics als quals ni tan sols es van molestar en declarar la guerra. Per esmentar dos detalls, l’enfonsament del general Belgrano, buc insígnia de l’armada argentina, i l’actuació dels batallons de soldats d’origen gurkha. D’altra banda, sí que es pot fer esment que aquella guerra fou una fugida cap endavant de la dictadura militar argentina que va dur els seus responsables on estan ara. I, de passada, també es podria recordar que ara mateix, la justícia argentina reclama la presència de presumptes criminals franquistes que encara estan protegits pel regne d’Espanya. Tot això, sense deixar de banda la importància del Regne Unit per a l’economia espanyola en general i de Gibraltar per al seu veïnat en particular. De fet, que ara mateix Espanya no dispose d’un exèrcit d’una dimensió apreciable, quasi es podria fer passar per una anècdota. Com la dels submarins espanyols de la sèrie 80 (que encara no són capaços de surar) comparada amb els submarins nuclears que tenen base a Gibraltar.

Finalment, El País, demostrant un coneixement de la realitat digne de millor causa, es dedica a divagar sobre el futur d’una Escòcia independent. Semblen no haver entès que la UE ja ha decidit que la Unió negociarà el Brexit amb una sola veu i que no es permetran negociacions entre països concrets. Fa tot l’efecte que, des d’allà a Madrid, continuen convençuts que el mon continua girant al seu voltant, tal i com s’ho pensava aquell monarca fanàtic religiós que es va fer construir un palau al voltant d’una església, en forma de graella, amb les seues estances personals envoltant l’altar major, que va prohibir els intercanvis culturals amb els veïns del seu «imperio», que va aconseguir que en el seu mandat hi hagués tres fallides econòmiques, que Flandes (ara Països Baixos) el declararen no sobirà seu i que, per a rematar la feina, envià la Felicísima Armada a envair Anglaterra. Els anglesos van ser qui, veient la magnitud del desastre, la van batejar com l’Armada Invencible. Sempre irònics, els anglesos. I pèrfids, com els deia Franco. També va ser ell el qui perseguia als matemàtics, sempre en bona sintonia amb els astrònoms, que discutien la posició oficial de la Santa Església Catòlica (la única veritable, com és ben evident) segons la qual la Terra era el centre de l’Univers. Per aquesta raó, els navegants anglesos sempre jugaven amb avantatge. Per aquesta i perquè el xifrat també és una aplicació de les matemàtiques, que a l’imperio no estaven ben vistes. Com ara mateix.

També és veritat que el mateix monarca va guanyar la batalla de Lepant, però aquella encara es va lliurar amb galeres amb rems. Per cert, que encara no ho he dit. L’emperador esmentat és Felipe II. Si al segle XVI el caldo en el qual bufaven ja estava gelat, imagineu-vos ara.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!