Des de la Plana

Josep Usó

21 de febrer de 2017
0 comentaris

Terapia Quàntica.

Al meu poble han obert un consultori que, entre altres opcions, proposa la teràpia quàntica. A la publicitat que hi ha enganxada a les finestres del local, s’hi ofereixen tota mena de solucions per a quasi qualsevol problema. Des dels de salut fins els relacionats en conceptes com «haver perdut la pau i l’harmonia amb l’entorn». Per descomptat, els qui apliquen aquestes teràpies, que abasten des de la imposició de mans fins la teràpia quàntica, s’auto-qualifiquen de «terapeutes». A l’edició del tri-centenari del diccionari de la llengua espanyola, Terapeuta es defineix com:

1. Persona que es dedica a la terapèutica.

2. Seguidor d’una secta religiosa, pel que sembla d’origen judaic, que en els primers segles de l’Església observava algunes pràctiques del cristianisme.

Pensant que els que treballen en aquell centre es refereixen a la primera accepció, he buscat terapèutic al mateix diccionari i m’he trobat dues accepcions relacionades:

2.- Conjunt de pràctiques i coneixements encaminats al tractament de les dolencies.

4.- Part de la Medicina que ensenya els preceptes i remeis per als tractaments de les malalties.

Finalment, he anat a buscar Medicina. I m’hi he trobat:

1.- Conjunt de coneixements i tècniques aplicats a la predicció, prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties humanes i, en el seu cas, a la rehabilitació de les seqüeles que puguen produir.

Després, es refereix també a la medicina intensiva, legal o nuclear.

El cas és que, en el diccionario de la Real Academia no he trobat res sobre teràpia quàntica. I el que jo conec sobre la paraula quàntic/a no fa referència a cap mena de teràpia de cap manera aplicable a cap mena d’animal o de planta. De fet, la paraula quàntic es refereix als quants d’energia i a la mecànica quàntica.

Per aquells que no ho sapigueu, per tal d’explicar la radiació del cos negre en funció de la temperatura, el 1900 Max Planck va haver d’admetre que l’energia estava quantitzada. Això vol dir, en realitat, que no es pot transmetre d’una manera continua, sinò en paquets d’una mida mínima. Aquests paquets, els quants, tenen una energia que val

E = h·ν

on ν és la freqüència de la radiació i h és la constant de Plank, h = 6,67·10-34 joules. Evidentment, per a qualsevol circumstància en la qual l’objecte afectat tinga una mida superior a la d’uns pocs àtoms, com passa en qualsevol mena d’ésser viu, el fet que l’energia estiga quantitzada no té efectes apreciables. Els paquets mínims són molt menuts; inferiors a qualsevol transferència macroscòpica apreciable.

La mecànica quàntica és una ampla branca de la Física que estudia l’Univers des de la perspectiva de la quantització de l’energia. I no és senzilla. Els especialistes en mecànica quàntica són pocs i en general són físics (o matemàtics). No es dediquen a aplicar cap mena de teràpies.

Finalment, les altres teràpies que s’anuncien en aquell nou centre del meu poble, parlen d’imposició de mans o de redireccionament de les energies positives del cos. Aquesta mena de teràpies, mai han pogut demostrar cap mena d’eficàcia més enllà de l’efecte placebo.

El que em preocupa més que res és el fet que hi haja gent que confie més en aquesta mena de pràctiques «alternatives» que en aquelles que han demostrat tindre alguna mena d’eficàcia usant el mètode científic per tal de contrastar-la. Perquè fins on jo sé, els responsables d’aquestes teràpies, com a pagament dels seus serveis, no accepten diners alternatius. I seria raonable.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!