Des de la Plana

Josep Usó

15 de gener de 2017
0 comentaris

Les taronges valencianes II.

download (2) - còpia

Segurament, les taronges valencianes són les millors del món. I d’entre totes les taronges primerenques, les clemenules són les millors de totes. Però malauradament, els valencians no tenim cap estat propi que defense els nostres interessos. Aleshores, la Unió Europea negocia la importació de taronges de Sud-Àfrica (que no són tan bones) fins el 15 de novembre. Com els comerciants de taronges valencians encara no han entès quin és el seu negoci, promocionar i vendre les taronges valencianes, les d’importació es guarden en càmeres refrigerades amb atmosfera controlada i es poden conservar fins passat Nadal. Aleshores, la campanya de les clemenules ja es pot donar gairebé per acabada. De manera que les millors taronges es queden per recollir. I al llaurador, encara li resta llogar i pagar jornals per a que es tiren les taronges a terra. Si no es fa així, la collita de l’any següent és molt minsa, perquè l’arbre ha de fer massa esforç per mantindre la fruita. A les imatges teniu un hort de clemenules del terme d’Almassora, a la Plana Alta, preses avui mateix, quinze de gener. Es poden observar les instal·lacions per al degoteig i que encara hi ha plançons (que nosaltres anomenem plantons). Però en termes econòmics, significa que el llaurador no rep ni un cèntim per la seua collita i encara ha de pagar per a que li la tiren al terra.

I, encara és pitjor. Com les taronges que venen les grans superfícies i grans cadenes comercials són d’importació, el que significa que són de pitjor qualitat organolèptica i que fa molt més temps que estan collides, els clients acaben pensant que les taronges no són bones per a menjar. I, pràcticament, no en mengen.

Segur que trobareu algun “responsable polític” de qualsevol pelatge que us explicarà que això són exageracions. Però a la marxa que anem, més prompte que tard les taronges valencianes seran un record. Dolç, però record i prou. Perquè en aquestes condicions, el més sensat és deixar perdre els horts. I esperar a veure què passa quan no hi haja per a menjar.

download (3) - còpiaIMG_20170115_115146 - còpia IMG_20170115_115200 - còpia IMG_20170115_115232 - còpia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!