Des de la Plana

Josep Usó

11 de gener de 2017
0 comentaris

Fred.

0000048580

Mitja Europa ha patit una onada de fred. Tot i que alguns d’ells solen patir temperatures baixes a l’hivern, amb certa freqüència, la situació d’aquesta setmana ha segut extraordinària. Les temperatures han arribat a baixar dels -30ºC a moltes àrees poblades de països com Polònia, la República Txeca, Bulgària, Rússia, Eslovàquia o Ukraina. però també han baixat dels -20ºC a d’altres on normalment no hi arriben. Entre aquests, cal destacar Turquia, Grècia, Itàlia, Eslovènia Croàcia, Serbia o Hungria. Ací, com que l’anticicló de les Açores s’ha mantingut ferm i desplaçat cap a l’est, de moment ens hem lliurat de la fredorada.

Malauradament, quan hi ha una situació com aquesta, sempre són els més febles els qui en pateixen les pitjors conseqüències. Com davant de qualsevol desgràcia. I aleshores, han començat a aparèixer les víctimes del fred. A Txèquia, a Polònia, a Itàlia, a Rússia… segurament, quan l’episodi acabe, en seran més de cent. I en molts casos, els mitjans de comunicació afegeixen el motiu. Possiblement perquè d’una manera inconscient, saben que molts de nosaltres ens tranquil·litzarem. Es tracta de persones sense sostre, rodamons, alcohòlics que s’han vist sorpresos pel fred al carrer, algú que s’ha perdut… També hem sabut que les autoritats dels països afectats han recomanat no eixir de casa, que les centrals elèctriques de la zona treballen a tota màquina i que s’han suspès moltes activitats. Des d’escoles tancades fins aeroports.

Però, de tant en tant, han aparegut altres notícies relacionades amb el fred. Abans, a Europa o a les portes d’Europa, ja hi havia moltes persones en una situació molt precària. I ara, aquests són els qui estan en una situació més vulnerable. Els refugiats atrapats

 

en camps per a refugiats (camps de concentració, on es concentren els refugiats) o encara pitjor, vagarejant per camp obert a la vora de fronteres com la que separa Hongria de Sèrbia, sense menjar, sense cap lloc on refugiar-se i sense esperança. Aquests, com a molt, tenen una tenda de campanya, per a protegir-se de temperatures que poden arribar als -20ºC o menys.

Com era d’esperar, des de Brusel·les la Unió Europea veu insostenible la situació d’aquests refugiats, però li tira la culpa a Grècia, que no fa prou per ells. Ací cal esmentar que es tracta de les mateixes persones que van anteposar el pagament del deute als bancs al pagament dels sous i les pensions dels grecs. Hongria es veu que va per lliure, amb les seues filferrades, dels campaments a Turquia no he trobat gaire notícies i les organitzacions d’ajut humanitari que treballen per aquells indrets estan desbordats i escandalitzats. Perquè ara mateix, la tecnologia permet previndre una situació metereològica com aquesta.

Les imatges que es poden veure són realment terribles. Però encara hi ha una cosa que em sembla pitjor. Els comentaris d’alguns lectors després de la notícia. es veu que estan convençuts que permetre que altres persones es morguen de fred a la porta de casa sense ajudar-los és una bona opció. Em crida l’atenció el fet que, molts d’ells posen com a excusa la religió. I també el fet que encara no fa ni un mes que hem celebrat el Nadal, ací.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!