Des de la Plana

Josep Usó

22 de desembre de 2016
5 comentaris

Otos, 2016.

images

Era una sensació estranya. D’una banda, quan m’ho van proposar, em va fer tanta il·lusió que crec que vaig ser dels primers en dir que hi aniria. I, d’altra banda, a mesura que s’apropava la data, se’m barrejaven les pors i les incerteses. Perquè era la primera vegada que hi aniria a un encontre d’aquesta mena. I entre el conjunt de blocaires del Vilaweb hi ha gent de molt nivell. I, a més a més, jo personalment no hi coneixia gairebé ningú. Otos, els rellotges de sol o Ca les Senyoretes, sí; però poca cosa més. Ara bé; com a esquer indefugible, hi havia la programació d’un concert del Miquel Gil i el Pep Gimeno, Botifarra. De manera que allà hi vaig anar. I vaig poder veure, parlar amb ells, conviure, amb algunes persones extraordinàries. Totxanes, totxos i maons, Observatori Conarda, Chào ông Viêt Nam, Archiletters, Pols d’estels i molts d’altres.

I vaig quedar encantat amb tots ells. Fins i tot alguns em coneixien a mi, a través del meu modest bloc. Varem xerrar, varem debatre sota la direcció de Vicent Partal, un home somrient que sempre sembla tindre algun as amagat a la màniga per millorar qualsevol situació o moment de feblesa. Vam recórrer, sota la direcció i explicacions de Joan Olivares, el poble i els seus rellotges de sol. I en vam aprendre; no només d’Astronomia elemental, sinó també d’història i d’històries, locals i a l’hora universals. Com la del Gatet d’Otos. O la de la Pedra d’en Basset.

pedra basset

Però vaig observar un parell de coses que em van semblar importants. D’una banda, allà n’érem uns quants. Uns seixanta, en total. Alguns del País Valencià i molts d’altres del Principat. I vaig constatar que encara hi ha un gran desconeixement, entre tots dos territoris del País. I reunions com aquesta són molt positives perquè afavoreixen una millora del coneixement mutu. En aquests moments de trànsit, aquest coneixement, col·laboració, complicitat, són especialment importants. I d’altra banda, tots els que estàvem allà, ens estimem el país, la seua gent, la llengua, els costums. Allò que a la Plana diríem “lo nostre”, encara que no sempre ho defensem com ho hauríem de fer.També val a dir que, per als qui encara teníeu dubtes, ho tenim de cara. Just aquell cap de setmana, va fer treva el temporal de pluja. Tenim aliats poderosos, es veu.

Pel que fa al concert, poc puc afegir als que ja n’han parlat. Però imagineu-vos un concert de primeres figures a casa vostra, actuant només per a vosaltres i uns quants amics. Amb aquella confiança que només l’amistat i la intimitat pot proporcionar. I que, justament, siga a casa vostra. Per descomptat que els qui pugueu haureu anat a veure Botifarra a Banda al Tradicionàrius. Però és que la nit del nou, el teníem a tocar. Al Botifarra i al Miquel Gil. I no només canten bé. A més a més, són molt simpàtics. I en saben un niu.

De tornada, en el cotxe, recorde que li comentava a la meua dona que trobades com aquella ens ajuden, també, a vertebrar un país que altres voldrien desmembrat. I ja varem decidir que l’any que ve, hi tornarem. Allà on siga. Perquè ara ja coneixem a les persones que hi ha al darrere dels títols dels bocs. I paga la pena, l’experiència. Val la pena, diríem al meu poble, amb permís de la totxana.

  1. Sí, Josep, entre les moltes coses bones que vam treure d’Otos, la més important, també per a mi, és haver conegut gent tan ferma i combativa com vosaltres. Ho sabia pels papers, però no “in the flesh”.

    Una abraçada molt forta, bon Nadal i (enguany) Sant Esteve.

  2. Josep, com diu en Pep Albinyana avui en el seu bloc, més que mai això será com bufar i fer ampolles. Baixar i pujar, del nord al sud, i desviar-nos a les Illes. Com deia la Pedra de Basset …… tres-cents anys de renadiu …. i no té aturall. Un veritable plaer conèixer tanta bona gent.
    Bon Nadal i el desig d’un Nou Any ple de joia, venturós, feliç, plàcid i amb molta salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!