Des de la Plana

Josep Usó

23 de setembre de 2016
0 comentaris

Una reflexió.

Veient els arguments que expressen els membres del govern espanyol en contra de la independència de Catalunya, molt em sembla que, al capdavall, es poden resumir en un de sol. El que ells entenen per Espanya és una unitat indivissible i indestructible perquè així ho afirmen les lleis que ells mateixos – o els seus antecessors-  han fet. I és així perquè tots aquells territoris que han segut conquerits en algun moment de la Història i no s’han pogut desfer dels seus conqueridors en formen part. Tal i com afirma el propi decret de Nova Planta, és allò del “justo derecho de conquista”. Així, la única raó per la qual Catalunya, o les illes Canàries, o el País Valencià, o qualsevol altre territori ha de continuar pertanyent a Espanya, és la força.

No és mal argument, al capdavall. Un estat qualsevol té el monopoli de l’exercici de la força en un territori determinat. I si algú se’n vol escapolir, se li aplica aquesta força per tal de mantindre’l al seu lloc. Fins i tot, molts espanyols “recorden amb un cert enyor” quan Espanya era un gran imperi. I molts més, encara, parlen de Sudamèrica com de l’Amèrica Espanyola i se’n senten satisfets del fet que allà es parle castellà.

Però la força dels imperis puja i baixa. I això ha estat una constant al cap de tota la història de la humanitat. Així, s’han alçat i han caigut grans imperis. L’egipci, el persa, el romà, l’anglès, l’espanyol… Molt em sembla que la capacitat d’imposar de Castella, que sempre es disfressa d’Espanya quan ens vol fer creure que tots som iguals, va de baixa.

El problema rau, al meu entendre, en que això només és vàlid en un moment determinat. Perquè la capacitat per exercir la força varia amb el temps, com gairebé tot. I fins ara, tots els imperis que hi ha hagut han crescut, han ocupat els més territoris que han pogut, els han obligat a pertànyer a l’imperi i, més prompte o més tard, han anant perdent la capacitat per a exercir, en exclussiva, la violència a totes les seues possessions. Ja siga per l’empenta d’un altre imperi veí emergent o perquè la població d’alguns del seus territoris han decidit treure’s del damunt el domini de la metròpolis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!