Des de la Plana

Josep Usó

25 de juliol de 2016
0 comentaris

RTVV.

imagesRecorde les darreres hores de canal9. Jo, que mai mirava aquella televisió, vaig veure entrar a Beatriz Garrote botant per la finestra. Vaig veure aquell mític i inútil colp de peu del policia nacional a una porta que s’obria cap a fora, la taula de l’estudi plena de periodistes de la casa i els darrers instants d’emissió, precedits per la possibilitat, que no acabà complint-se, que fos Paco Telefunken la persona que tallés definitivament l’emissió.

Per aquells dies, vaig publicar un post en aquest mateix bloc en el qual em demanava per quina raó els treballadors de la casa no s’havien queixat abans. I no un mes abans, o un any abans. Des del mateix instant de la creació de l’ens. I no vaig trobar la resposta.

Després del tancament, els treballadors de la casa varen seguir al president Fabra allà on anava. Més endavant, el nou govern s’ha passat més d’un any i encara no ha reobert la televisió i la ràdio públiques valencianes. Sembla que tot és molt difícil.

Per la meua banda, jo he parlat amb alguns dels ex-treballadors de l’empresa, algun d’ells “funcionari que s’ha quedat a l’atur” (tot i que sembla que no eren ben bé funcionaris) i tots han coincidit en que allà hi passaven coses molt grosses.

Però justament avui he llegit un article a el Temps que m’ha aclarit alguns aspectes del que possiblement hi ha al darrere d’aquella empresa que es va passar anys i panys donant un pèssim servei públic, manipulant, enganyant i servint com a ferramenta per perpetrar uns quants delictes que van des dels econòmics fins la desinformació, que m’atrevesc a qualificar de criminal, de tot allò relatiu a l’accident del metro. Un ventall delictiu on s’assetjament sexual podria arribar a semblar una anècdota si no fóra tan greu.

El cas és que, justament abans del tancament, hi havia hagut un ERO. I, dels quasi 1800 treballadors que havia arribat a tindre l’empresa, la plantilla s’havia reduït a poc més de tres-centes persones. De manera que els qui aquelles darreres hores d’emissió varen estar defensant l’emissió, eren els qui s’havien salvat d’aquell ERO. Els elegits per a continuar a l’empresa. Els elegits pel govern d’Alberto Fabra, no ho oblidem. Els triats per a subsistir en aquella televisió que manipulava tot allò que deia i que censurava tot el que no afavoria als qui manaven. I no hem d’oblidar la quantitat d’imputats per tota mena de delictes que ja hi ha entre aquells mandataris del PP dels anys de plom.

I ara l’article d’El Temps ens explica on han anat molts d’aquells personatges i també alguns del que aleshores ja ho hi treballaven a l’empresa. I resulta que molts d’ells han continuat treballant i cobrant sous públics. Al capdavall, alguns dels qui estaven molt escandalitzats la nit del tancament no ho estaven tant unes setmanes abans, perquè no estaven inclosos a l’ERO. I molts dels qui havien manipulat o censurat notícies, aquella nit eren els més indignats. I, a més a més, han continuat treballant a televisions o empreses de comunicació privades, com a comunicadors de tota mena d’institucions públiques – de tot color polític-  o també com a professors d’universitats privades.

La veritat siga dita, l’article d’El Temps és molt instructiu. I dóna a entendre per quina raó s’ha trigat tant en començar de veritat a reobrir la televisió valenciana. O per què el PP, que la va tancar, ara és el major defensor dels antics treballadors. I llegint-lo, també et pots fer una idea de per què la nova RTVV no naixerà lligada al Consell sinó a les Corts i perquè els antics treballadors no tindran, ni molt menys, garantit un lloc de treball a la nova empresa.

L’antiga RTVV va arribar a ser un veritable cau d’immundícia, malgrat que hi havia molts bons professionals que hi maldaven per sobreviure malgrat l’exil·li interior al qual estaven sotmesos. I, certament, a l’hora de tornar-la a crear, no és tan mala idea aquella que s’aplica als càntirs de test:

Càntir nou, aigua fresca.

I això té base científica. Segurament, valdrà més que siga una empresa nova de trinca que refer aquella de la qual els valencians varem haver de renegar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!