Des de la Plana

Josep Usó

30 de juny de 2015
13 comentaris

Punset, Carolina.

imagesNo volia parlar de la Carolina Punset. I no ho hagués fet si la dona hagués tingut el seny de callar i no tornar a dir barbaritats, però ho ha fet i ja no li la deixe passar.

Segurament, ella, que té un marit amb una immobiliària, un negoci (es veu que propi) de venda de iots i un pare que n’entén de tot, és la persona més preparada del món per a explicar-nos què és el que més ens convé.

I va la dona i es despenja amb la perfecta inutilitat de parlar Valencià, perquè això ens retorna a l’aldea. Això es veu que se li ha acudit perquè viu a Altea (aldea, Altea). Perquè massa assabentada de res tampoc està. Recordem que el dia del començament de la legislatura es va confondre de palau i no va anar a les Corts; on per cert, després, va voler entrar per una cabina de premsa. Si ni saps on és la festa, imagina’t el discurs.

El més curiós és que ella sí que en parla, de Valencià. Segurament malament, com el parla son pare. Però, i ací està el perill, amb accent oriental. Si ella el parlés, es descobriria el pastís. Valencià i Català esdevindrien el mateix i ja no es podria continuar fent veure que no.

El seu partit, C’s, té uns representants dignes de millor causa. Més enllà de la Carolina Punset, que ja sembla decidida a acabar a un museu de la poca traça, tenim a l’impagable candidat a l’alcaldia de Ciudad Real (es veu que això és de veritat, que no és un muntatge) o al propi Albert Rivera, que veient que a Catalunya ho té cru, ha decidit presentar-se a Madrid (que no deu ser aldeano, ni nacionalista).

No deixa de cridar-me l’atenció que a la senyora Punset, li preocupe tant la llengua; una llengua, evidentment, que no és la seva. I en canvi, que li preocupen tan poc altres temes: Com per exemple, que ahir mateix, un ex-President de la Generalitat Valenciana, José Luís Olivas, fos detingut per la Guàrdia Civil acusat d’estafa. O que Carlos Fabra, del mateix partit, estiga tancat a la presó d’Aranjuez. O que Rafael Blasco ho estiga a la de Picassent. Tots ells, acompanyats de més presos ex-càrrecs públics. Per no parlar dels imputats, que seria massa llarg anomenar. Juan Cotino, per dir-ne un.

I que el partit C’s, el de la senyora Punset, sempre que això li siga possible, recolze al partit popular.

O que el senyor Jordi Cañas, ex-diputat de C’s al Parlament Català hagués de plegar després de ser trobat culpable d’apropiar-se més de 400000€ de diners públics. I que ara, el mateix personatge estiga fent d’assessor de l’Eurodiputat de C’s Juan Carlos Girauta. Com si res. Transparència i honestedat a tope.

I també em sorprèn que la senyora Punset no demane infraestructures. Al capdavall, per anar a Altea hi ha poques possibilitats més que anar per l’autopista de peatge. O que no anomene la manca d’escoles, o la preocupant quantitat de xiquets que hauran d’anar aquest estiu al menjador escolar només per a poder menjar. Ni el lamentable finançament (per dir alguna cosa) al qual ens sotmet el Govern Central. Ni que diga res de l’atur.

Si només té això per a dir, aquesta senyora podria ser substituïda per un disc. Seria més barat i, a més a més, el podrien instal·lar al seu escó. Aixina no es tornaria a perdre.

  1. Estimat Josep
    Agraïsc l’entrada al bloc, molt aclaridora (desconeixia molts dels detalls que dones). Com que els qui defensem el valencià ens hem retroalimentar d’alguna manera, permet-me que et faça arribar, a tu i als teus lector, la meua contribució a la causa, una carta oberta a la Carolina Punset què he publicat al meu bloc. La meua intenció era fer un bloc de neurociència en valencià, però no m’he pogut estar de dir-li respectuosament (fins a un punt) a la Punset l’enuig i la preocupació que les seues paraules m’han produït.

    http://neurofunuji.blogspot.com.es/2015/06/cartaoberta-carolina-punset-estimada.html?m=1

    Per si t’abelleix llegir-la i fer-la difondre-la.

  2. A partir del fet de confondre el Palau de la Generalitat pel Palau de Benicarló es poden treure al menys dos conclusions. Una, el desconeixement absolut de les institucions per part d’una persona que optava a ser la presidenta d’un pais. I l’altra, la poca integració dins el seu propi grup parlamentari. En el temps del whatsap, es veu que ningú es va interessar per saber on estava la seua lideresa, que en algún moment començava a fer tard.
    A este poc interés polític s’ha d’afegir el poc interès per contrastar les sentències a mode de dogma que va fer en el seu famós discurs.
    Perquè entre moltes de les falàcies que va aventar des de la tribuna, està la de relacionar el valencià amb la capacitat de trobar treball. S’ha mirat les encuestas de població activa al nostre pais i ha comparat els percentatges d’ocupació entre la població bilingüe i la monolingüe?
    Ha comparat la renda per càpita entre autonimies monolingües i bilingües?
    I el nivell cultural?
    Como a més hi penso, més la comparo amb Belén Esteban. Què hi farem…

  3. Estàs segur que es diu: a la senyora Punset LA preocupa això o allò i no, més aviat, LI preocupa això o allò. A mi em sona un laisme típic de Madrid, i de bona part (però no tota) la meseta castellan, traslladat al valencià. Fora d’això, no podria estar més d’acord amb l’article.

    1. Jo anava a dir el mateix. És la 1a vegada que veig un LAISME en valencià!! Per favor! El què faltava! Per a criticar s’ha d’escriure amb dignitat, home… I per cert, els noms de les llengües, en valencià, no s’escriuen amb majúscula!

      Però el que més em sobta és l’afirmació inicial de l’article. Realment no entenc què vols dir. Com que la Carolina Punset parla valencià? Però amb “accent oriental”? És que no entenc res; si és ironia o sarcarsme no el pille… perquè l’únic que és ben cert és que Carolina Punset **NO PARLA CATALÀ/VALENCIÀ**; ni oriental ni occidental… Ni amb son pare ni amb ningú: son pare la va educar en castellà, com tants i tants blaveros i renegats autòctons. Se sap de sobra perquè les filles del Punset han eixit diverses vegades a TV3 i NO saben parlar català; prou feina tenen entenent-lo. I això (ser castellanoparlant sent filla de catalanoparlant) fan més repguntant el personatge encara…

    2. Moltes gràcies per la correcció. Ho arregle de seguida. De la segona part, jo, que no he escoltat aquesta senyora parlar en català, he suposat que, si el parlava i essent son pare parlant d’oriental, parlaria així.

  4. Seguiu lluitant. Seguim lluitant.
    Una llengua més, sempre enriqueix. No “ocupa lugar” en les nostres neurones, crec jo (oi, Josep_Uso?) encara que la Punset digui el contrari.

  5. Usó, ja em sap greu. La teua entrada no afegeix res, i a la Punset, com a qualsevol, pot preocupar-li tot allò que dius i a més a més la immersió lingüística.
    Per altra banda parlar de coses de la Punset que no coneixes…Ja t’ho faràs.
    Tindre un bloc i escriure collonades tal volta està molt bé, però dedicar les collonades a un tema com la llengua i la Punset…Ja t’ho faràs.
    En qualsevol cas he deprès dues coses: eres igual de babau que la Punset. No llegir mai més un apunt teu.
    Ja, ja sé que no t’agradarà, però tu acceptes comentaris i jo t’he fet el meu.
    Una salutació des d’Altea.

    1. Gràcies pel seu comentari. Lamente haver-lo decebut. Jo, l’únic que pretenia era deixar clar que un partit que comença atacant la llengua amb tot el que hi ha per fer mereix, com a mínim, una resposta. Salutacions des de la Plana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!