Des de la Plana

Josep Usó

28 d'agost de 2014
0 comentaris

Ja tornem a estar en marxa

bandesJa s’acaba el mes d’agost. Ara sí que va de veres. I, al País Valencià, ja ens comencem a assabentar de què va la cosa. Fixeu-vos, si no, en aquest reguitzell de notícies d’avui mateix. N’hi ha via més, però les he triades entre les que m’han semblat més de “final d’estiu”. De “rentrée” que en diriem.

1.- El conseller de Sanitat del País Valencià ha desmentit que vagen a acomiadar un 10% de la plantilla de l’Hospital Provincial de Castelló. Aquest centre, depenent de la Diputació, té un règim únic dins de la Sanitat Pública Valenciana, un dèficit astronòmic i és també un referent en el tractament d’algunes malalties greus, com ara el càncer. Els treballadors no se’n refien i fan bé. Fa poc, ja van aconseguir aturar una “externalització d’alguns serveis”, com ara radiologia.

2.- L’ajuntament de Benlloch ha respost a una demanda de la conselleria de Governació demanant-li el “pla especial per a pluges intenses”. Des de l’ajuntament, han respost que el pla ja el tenen fet, però que només és un paper. I que l’Administració no fa cap feina de neteja ni la deixa fer als ajuntaments, perquè diu que “no son de la seua competència”. A més, afegeixen que l’aeroport (que està en part en terme de Benlloch (el aeroport de l’abuelito) agreuja el problema, perquè les seues evacuacions de pluvials van totes a un únic barranc, que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no l’ha netejat des de fa anys i que, a més, aquestes canalitzacions i part de la tanca de l’aeroport, ja estan enrunats i caient dins del barranc. I tot això, encara sense ploure.

3.- El Ministre Soria autoritzarà el fracking a les comarques de Castelló abans de disposar de cap informe d’impacte mediambiental. Diu que ho fa per millorar la “competitivitat de les indústries”. Es veu que, per millorar aquesta competitivitat no és important el Corredor Mediterrani, però fer malbé el territori sí. Jo pense que la cadireta a Repsol del senyor Soria penja d’un fil. Ja tindrà mèrit que ho faça tot malbé i que, al final el deixen al carrer.

4.- La superfície dedicada al país Valencià al cultiu de cítrics de qualitat ha disminuït en un 21% en desaparèixer els ajuts europeus. Es veu que el levante agrícola i feliz està de funeral.

5.- L’aire condicional del “Arxiu del Regne de València no va i ja fa dies que això passa. Es veu que alguns documents perillen. De moment, però, seguiran passant calor. Però només de moment. A l’hivern, passaran fred. I si no, ja ho veureu.

6.- La despesa dels turistes al País Valencià s’ha estancat. De fet, els turistes estrangers han deixat aquest estiu un 0,5% menys que l’estiu passat per les mateixes dates. Després de tot el bombo que ens han donat amb l’allau de turistes folrats d’or i disposats a deixar-lo ací, perquè això és la millor terreta del món, aquesta patacada no els deu haver agradat, a les autoritats.

7.- Un incendi amenaça el fons documental de Canal9. Es veu que algú vol acabar amb tot.

8.- La Generalitat Valenciana declararà la Pilota com a Bé d’Interès Cultural, BIC. No ho confongueu amb els bolígrafs. De moment, no han dit res sobre l’educació, la sanitat, la dependència, les escoles, les universitats o els centres d’investigació. Es veu que això no és BIC. Els bous al carrer, en canvi, sí. És la Generalitat Valenciana.

9.- L’arquebisbe de València, Carlos Osorio, plega i serà substituït pel cardenal Cañizares. Aquest serà el primer valencià en ocupar el càrrec després de 91 anys. Es veu que els creients valencians son molt perillosos. No de bades, en el setge de Barcelona el 1714 hi era el Batalló dels Desemparats en honor a la Verge dels Desemparats, patrona de València).

10.- Les bandes de música de València estan empipades, perquè el nou amo del València CF, no les deixarà desfilar pel camp. Diu que la gespa és molt delicada i que, si ho volen, que s’asseguen a la grada.

Amb això, ja us podeu fer una idea del pa que se’ns dóna, als valencians. Però no he pogut resistir la temptació d’incloure dues notícies d’abast estatal, perquè així veureu que tampoc estan tan millor que nosaltres.

1.- Es estrangers pagaran 35 euros per un examen d’idioma per a poder obtindre la nacionalitat. Això em sona a taxa sense més. Vol dir que, a més de tota la resta, els faran pagar 35 euros i prou. Després, si eres esportista d’elit, doncs ja està i si eres temporer, malament ho tindràs.

2.- El Ministre Margallo s’ha quedat tirat a l’aeroport d’Abu Dabi amb un avió de les Forces aèries d’aquells que tenen per traslladar personalitats (supose jo que amb un cert afany d’aventura i sense massa pretensions d’arribar al lloc previst ni, molt menys, a l’hora que se’ls espere). Ha segut la sisena avaria en un d’aquests aparells (que en tenen set o vuit) en el que va d’any. Viatja molt, el nostre equip de personalitats.

El que més m’ha cridat l’atenció és que l’home diu que anava a Bali. I jo he pensat. De vacances! Se’n va de vacances. Per això he llegit tota la notícia. I no. Diu que va a fer una gira també per Indonèsia, Samoa, Austràlia, Sri Lanka i clar, Bali. Per a demanar-los suport per tal que facen a Espanya membre permanent del Consell de Seguretat de la ONU. I que el set de setembre ja estarà altra vegada a Madrid. I aleshores ho te tingut clar. Se’n va de vacances.

Perquè allà ni saben on és, Espanya. Si no, recordeu aquell himne de Riego que van interpretar a trompeta allà en Austràlia per no recorde quin esdeveniment esportiu. Que l’Aznar era president i es va empipar d’allò més.

Doncs res més. El dilluns tots els qui encara tenim feina a treballar. I de totes aquestes notícies, ja em direu alguna cosa, si és que algú m’escolta; o m’estima (amb permís d’Albert Estengre).

Bon cap de setmana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!