Des de la Plana

Josep Usó

16 d'agost de 2014
0 comentaris

Ja estem al mig de l’agost.

L’agost, el mes de la tranquil·litat, les vacances i la manca de notícies, ja ha arribat a la meitat. Però no sembla massa calmat, aquest any. Està ple de notícies que em semblen revolucionàries.

La consulta del 9N segueix igual. Prevista per al novembre, amb pregunta i tot. I, fins i tot, amb model de urna. Mentre, els de sempre, continuen “desinflant” el recolzament a la independència, proposant modificacions, plans B, proposant-se ells mateixos com a “panacea” (sembla ser el cas de Miquel Iceta) o fent pronòstics cataclísmics.

Al mateix temps, la UE autoritza els seus membres a armar als Kurds de l’Irak. En aquest cas, s’ha de resaltar la intervenció del ministre García Margallo, que li sembla bé, però sempre i quan els kurds estiguen d’acord amb el govern “central” de Bagdad i es garantesca la “integritat territorial del país (Irak, supose). Pobre home, li toca fer cada paperàs… Els estats Units han tornat a intervindre allà. Han bombardejat posicions d’artilleria mòbil prop de la ciutat d’Erbil. D’allà han fugit milers de persones, que estan aïllades a les muntanyes de Sinjar sense ni aigua per beure. I els islamistes, a la seua. Perpetrant les mil i una barbaritats. Les pitjors que us imagineu i quedareu curts. Per la seua banda, el tema de la Franja de Gaza es veu que continua.

Quan la Unió Europea s’ha afegit amb alegria a les sancions dels Estats Units a Rússia, s’han topat amb un problema. Ara, resulta que no ens compren menjar, els russos. I es veu que els en veniem bastant. I això està duient a problemes grossos. Camions que tornen, fruita que es destrueix per a mantindre els preus (mentre hi ha gent que passa gana), més atur, declaracions de la folclòrica de torn (en aquest cas de la ministra d’Agricultura, Ana García Tejerina, demanant que els espanyols mengem més fruita. Una companya del seu partit, Ana Botella, ara s’encomana a la Verge de la Paloma per si la del Rocío falla. En aquest cas, el que se li demana a la Verge és que baixe l’atur.  Aquestes darreres  notícies, semblaríen d’un semanari d’humor, però són certes del tot. Menys mal que als russos no els veniem pròtesis de maluc.

També sembla descontrolat el brot de virus Ébola, que ha mort al sacerdot espanyol Miquel Pajares, que va ser traslladat a Espanya per ser tractat amb un fàrmac experimental que es veu que en altres casos ha funcionat. Al menys, l’home ha tingut accés (es veu que massa tard) a un tractament amb possibilitats. Els africans, en canvi, no ho tenen tan fàcil. Per a més angoixa, la OMS diu que la comunitat internacional està infravalorant el poder del virus.

El deute espanyol supera per primera vegada en la història el bilió d’euros (1007000000000 €). Que a més, ja suposa el 98% del PIB. Per la seua banda, l’economista Edward Hugh pensa que aquest deute no es podrà retornar mai i que Espanya no és viable econòmicament. Com a notícia per a l’agost, no resulta refrescant, precisament.

L’ANC continua demanant als catalans que s’inscriguen per acudir a la V majúscula de l’onze de setembre. Espere que en siguen molts i molts. Tants o més que l’any passat. Perquè no tenen cap excusa per no anar-hi.

En el capítol de defuncions de personatges famosos, s’han mort Robin Williams i Lauren Bacall.

En resum, i per no cansar-vos massa. Si aquest agost es presenta tan mogut, no em vull imaginar com serà el mes de setembre. Per començar, les classes de Secundària i Batxillerat començaran el dia 3 de setembre. Que encara farà calor i al meu poble son festes. I ja, de l’octubre i el novembre, ni en parlem.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!