SENSACIONS

de Joan Pont i Montaner

30 de juliol de 2015
1 comentari

Més esperances vanes?

Ja fa fa més de divuit anys que em van diagnosticar esclerosi múltiple (MS) en la forma primària progressiva (MSPP). Una forma que afecta “només” el 10% dels malalts. Cosa que vol dir que no és la forma més estudiada de totes.

Recordo que al principi la consideració o comentari era que aquesta malaltia, l’esclerosi, s’investiga molt i que de seguida hi hauria una solució o tractament. Afecta gent jove, en plena edat laboral… Durant molts anys  la recerca era per les formes amb brots, no per les formes progressives. Últimament però sembla que hi ha alguna novetat per aquestes formes minoritàries..

Un nou tractament per la MSPP és objecte d’assaig mèdic a l’Hospital Clínic en 12 pacients, i preveu tenir un resultat pràctic i alguna forma d’aplicació cap al 2018. Com dirien: “tan largo me lo fiais”?

M’he llegit la notícia i no l’he acabat d’entendre. Expressions com “teràpia antigen específica”, “tractament amb  cèl·lules dendrítiques toleritzades”, “modular les defenses del pacients” em són incomprensbles. I els mitjans t’ho venen com si ja fos una realitat aplicable, quan sempre és una cosa a llarg termini..

Però sembla que per fi ens toca el torn als de les formes progressives i les primàriament progressives. Encara que sigui  només una esperança a llarg termini. El temps se m’acaba. Però més val això que res.

Terrassa, trenta de juliol de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!