SENSACIONS

de Joan Pont i Montaner

28 d'abril de 2015
0 comentaris

La gestió de l’aigua a Terrassa

He llegit el resum del debat sobre l’aigua celebrat el passat dimecres 22 d’abril i publicat a la premsa local. I trobo necessari fer diverses puntualitzacions i aportar alguna idea per explicar com veig la qüestió. No vaig poder assistir al debat, i per tant parlo de segona mà, del que n’ha anat publicant la premsa, però espero que pugui ser útil per un debat, el de la gestió de l’aigua a la ciutat, que és molt important i necessari.

Un apunt previ. L’aigua és prou abundant en el nostre planeta, però el 97,5% és aigua salada, i només un 2,5% és aigua dolça, de la qual tant sols una petita part ens és accessible. Adjunto un enllaç a una presentació i conferència del socioecòleg doctor Ramon Folch. La conferència posa sobre la taula els problemes de la gestió i l’ús de l’aigua. Per posar només un exemple relacionat amb el cost de l’aigua: paguem caríssima (i sense queixa)  l’aigua envasada i paguem molt i molt barata (i amb molta queixa) l’aigua corrent, tot i ser aigua potabilitzada que en molts casos llencem claveguera enllà (vàter, màquines de rentar, fregar, regar…).

FontAcanFont

Es parla de la municipalització de l’aigua. Cal recordar i remarcar però que l’abastament i distribució de l’aigua és un servei municipal d’obligada prestació per part de tots els municipis. En concret l’article 67 del text refós de la llei municipal i de règim local de Catalunya, de l’any 2003 fixa els serveis mínims que han de prestar, que són, entre d’altres: abastament domiciliari d’aigua potable i clavegueres. Per tant l’aigua no cal municipalitzar-la, ja és un servei municipal, un servei d’obligada prestació per tots els ajuntaments.

El gran debat és, crec, sobre quina fórmula tria l’ajuntament per prestar aquest servei. Es pot optar per prestar el servei directament, mitjançant personal adscrit a l’administració municipal, es pot optar per una concessió global o parcial a una empresa externa, o es pot optar per crear una empresa municipal, o per fórmules mixtes público-privades més o menys complexes. Cada fórmula té pros i contres.

La concessió a la Mina Pública d’Aigües de Terrassa data de  l’any 1941,  i  em temo que no es va fer amb els requisits i les garanties que demanem i exigim avui, és va fer segons s’estilava llavors. Ni pel que fa al detall dels compromisos, ni al detall del control des de l’ajuntament, ni de les inversions a fer ni del  manteniment de la xarxa ni de la qualitat de l’aigua ni de tantes altres coses que ara detallaríem potser en excés.

Molts cops he pensat que un sistema de concessions pel que fa a la gestió d’un servei municipal (qualsevol servei) és un bon sistema pels ciutadans, sempre que hi hagi un bon procés per fer la concessió (millorant molt la transparència i claredat actual dels processos, cal no repetir errors com la concessió dels autobusos), que hi hagi previst un bon control municipal del desenvolupament de la concessió (l’ajuntament ha de tenir la paella pel mànec), que estigui clar quins són els serveis a prestar, com prestar-los, les infrastuctures a utilitzar, el seu manteniment…

Imatge aèria de la planta potabilitzadora d'Abrera

Fer possible la millora de la qualitat de l’aigua de boca subministrada, ajustar al màxim les tarifes però que cobreixin el cost de la gestió de l’aigua (cost ara infravalorat, l’aigua no la regalen i cal pagar-ne un preu just) i fent possible a la vegada una tarifa social, assolir un consum responsable i eficient, poder triar i prioritzar les inversions segons l’interès dels ciutadans i l’administració municipal ha de ser objectius a aconseguir en la prestació del servei.

I encara queda pendent la reclamació de la intervenció en el tractament integral del cicle de l’aigua (sigui abastament, distribució, sanejament, depuració o reciclatge) que actualment gestionen diferents administracions. Aquest tractament integral del cicle ha de fer possible una nova cultura de l’aigua.

EDARTerrrrassa

Terrassa, vint-i-set d’abril de 2015

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!