SENSACIONS

de Joan Pont i Montaner

21 de gener de 2015
0 comentaris

Déu meu, però que t’hem fet?

Qu’est-ce qu’on a fait au bon dieu? Déu meu, però que t’hem fet?

Diumenge vaig anar al cinema, a l’únic cinema que queda al centre de Terrassa. El cinema està adaptat per accedir en cadira de rodes, però cal saber-ho tot. Té dues sales, i si l’accés a la sala principal és prou senzill i practicable, l’accés a la sala petita és tota una aventura possible només posant’hi molt bona voluntat.

Sort que la pel·lícula que anàvem a veure ens havia de fer passar l’empipada inicial per les complicacions per arribar a la sala. Ha estat un autèntic fenòmen en tota Europa i la més taquillera a França amb 12 milions d’espectadors segons diu la propaganda.

La història és senzilla i facilita els embolics.  Claude i Marie Verneuil són un matrimoni molt tradicional, catòlic i pares de 4 filles a les que han tractat d’inculcar els seus valors i costums.  La parella no ha tingut més remei que acceptar que la seva filla gran es casi amb un musulmà, que la segona amb un jueu i la tercera amb un xinès. Encara que el matrimoni intenta mantenir la ment oberta, en el fons, dipositen totes les esperances en la filla petita, i esperen que al menys ella es casi per l’església. Si, però ho farà amb un negre. Un negre catòlic.

La pel·lícula ens mostra una barreja, de tòpics i acudits fàcils i no tant sobre racisme i religió. I aquest també és un dels elements de reflexió. Una cosa és el racisme (la discriminació per motiu de raça) com passà amb el gendre xinès o africà, i una altra és la discriminació per motiu de religió, com passa amb un gendre musulmà i un jueu. També es mostren els tòpics en les visions entre les diferents cultures dels protagonistes.

Durant el pas de la pel·lícula es recullen una pila de moments on l’ús d’expressions habituals que poden ser més o menys molestes en sentit literal i que sense una voluntat d’entesa poden generar (generen de fet) problemes d’entesa i convivència familiar. Passés la peli amb somriures i rialles. L’escena de la marsellesa, on els gendres volen demostrar al sogre que ells també són francesos i canten a ple pulmó l’himne nacional, o el sopar entre els pares francès i africà, que acaben ben torrats a comissaria, són escenes hilarants.

En fi, una típica comèdia francesa que et fa passar una bona estona i que permet, si vols, fer algun exercici de reflexió més tranquil·la.

Terrassa,  vint de gener de 2015

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!