SENSACIONS

de Joan Pont i Montaner

13 de novembre de 2014
0 comentaris

Beneficis il·legítims (1)

Fa uns quants dies, l’empresa Endesa (si, l’empresa que controla bona part del mercat elèctric a l’estat) va anunciar uns beneficis importants. Van anunciar 1.216 milions d’euros de beneficis els primers 9 mesos de l’any. Iberdrola també anunciava uns quants milions de beneficis. I Gas Naturat Fenosa va guanyar 1.239 milions d’euros en els primers 9 mesos de l’any.

I l’excusa per aquests “minsos” beneficis és el dèficit tarifari.   El dèficit de tarifa o dèficit tarifari, en el sector elèctric espanyol, té seu inici en l’any 2000 i fa referència a la diferència entre els ingressos que les empreses elèctriques espanyoles perceben pels pagaments dels consumidors i els costos que la normativa reconeix per subministrar electricitat. El deute per el dèficit de tarifa elèctrica a  Espanya va superar la xifra de 30.000 milions bany 2014. O sigui que encara guanyarien molts més diners… o potser rebaixarien les tarifes als consumidors?

El dèficit de tarifa sembla més un invent comptable (enginyeria financera) de les companyies elèctriques espanyoles que altre cosa. Invent amb el que han aconseguit convèncer diferents governs  que els seus costos de producció són superiors al que reben per les tarifes. I perquè és un invent? Perquè els costos de producció de l’energia elèctrica no són públics, no hi ha hi ha cap lloc on és puguin consultar i les companyies elèctriques no els publiquen al·legant confidencialitat. Si no hi ha cap justificació o validació d’aquests costos, com podem dir que són reals ? Podríen sr el doble, o la meitat, o una tercera part!   i no ho podem saber amb certesa.

camps electrmag

Podem trobar opinions de tota mena sobre el dèficit tarifari a la xarxa. Des de enceses defenses fins a grans detractors. Des de qui creu que és una estafa fins a qui creu que cal pagar aquest deute ja que les companyies no són responsables dels incompliments del govern.

Una altra discussió és saber com es fixa el preu de l’electricitat i perquè el preu de referència és el que té el cost més alt enlloc del que el té més baix.

I mentre tant el decret contra la pobresa energètica, decret Llei 6/2013, va ser recorregut davant el Tribunal Constitucional pel govern espanyol, per ser discriminatori per alguns espanyols.

Terrassa, tretze de novembre de 2014

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!