SENSACIONS

de Joan Pont i Montaner

3 de novembre de 2013
0 comentaris

Esclerosi, una lluita constant

Fa uns dies em vaig quedar tancat a l’autobús. Cap problema en pujar, però a l’hora de baixar la porta no s’obria. Després d’una llarga volta i moltes proves, vaig acabar sortint per la porta de davant amb l’ajuda de diversos voluntaris. Ja fa 16 anys que arrossego una esclerosi múltiple, i aviat en farà 6 que vaig en cadira de rodes. Des de març de 2008. I encara no m’he acostumat a la falta de mobilitat.

La malaltia em provoca, entre d’altres coses, cansament i una manca de mobilitat tant a  les cames com al costat dret, inclòs el braç. Això fa que em costi fer moltes coses, fins i tot escriure bé a l’ordinador, i a la vegada que sigui molt cansat. M’he tornat esquerrà, i l’espatlla cada dia és queixa més. I els tractaments de moment no curen res. Milloren la simptomatologia, et poden  ajudar a millorar detalls, però no a fer anar enrera la malaltia.  Però ja arribarà.

Però jo us volia parlar de les dificultats de fer vida ciutadana anant en cadira de rodes. I aquest cop la queixa va cap a la societat civil. Emprenedors, comerciants, bars, locals d’oci i altres espais inaccessibles. Si voltes per la ciutat, poder accedir a molts comerços es impossible. I més si vas en cadira de rodes elèctrica, quan els petits graons són molts cops insalvables I això val per locals vells oberts fa anys, quan l’accessibilitat ni es considerava com per locals nous, on seria previsible molta més cura. Ja sé que segons la mida del local es potser més o menys accessible, però això ens diu que, finalment no ens volen en aquest local. Malgrat fer la inversió de fer un local nou, quasi mai hi ha pressupost per una rampa!!!

L’administració pública si que ha fet un esforç important adaptant carrers i cantonades,  equipaments, edificis,  museus, cinemes i autobusos, encara que a vagades s’espatllin.

 

Terrassa, 3 de novembre.

 

PD. Us deixo ena mica d’energia del mestre Lou Reed, que bona falta fa. 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!