Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

25 de juny de 2015
4 comentaris

Fundació Richard Dawkins per a la Raó i la Ciència.

Ara que Catalunya camina cap a al seu procés constituent i que el text constitucional estarà regit pels principis de laïcitat, veig interessant el recurs a la web de la Fundació Richard Dawkins per a la Raó i la Ciència, Richard Dawkins Foundation for Reason and Science (RDFRS) en versió original, de la qual adjunte a continuació la carta del fundador traduïda al català i tot seguit el text original en anglés que apareix a la web:

“Estimat Amic,

La missió de la Fundació Richard Dawkins és promoure l’alfabetització científica i una visió del món secular. Alguns podrien veure això com dues missions diferents: 1) Ensenyar el valor de la ciència, i 2) Avanç de la laïcitat.

Sí, aquestes són les metes de la meva fundació. No li sorprendrà saber que la meva prioritat personal és la ciència com un dels assoliments més alts i estèticament gratificants de l’esperit humà.

Però permetin-me traçar la connexió entre la ciència i l’altra preocupació de la meva fundació, l’avanç del laïcisme. Veig aquestes metes com interrelacionades i que es reforcen mútuament.

Vostè està ben familiaritzat amb els desafiaments existencials del canvi climàtic global i l’insostenible creixement de la població que s’enfronta la humanitat i el planeta. De totes les forces que s’oposen a una resposta basada en l’evidència, la religió és la més activa – i és especialment forta als Estats Units.

L’extremisme religiós no només interfereix amb l’avanç de la ciència, sinó també amb les llibertats personals i la dignitat humana, i no només en els llocs on els jihadistes tenen influència, sinó a Amèrica també, en àrees com ara l’accés a l’anticoncepció, els drets LGBT i la igualtat de les dones.

El pensament crític és el veritable salvador de la humanitat. La meva fundació promou el respecte per les persones que tenen el pensament crític com un valor personal preuat i el fan servir en la vida del dia a dia.

L’oposició lògica a l’extremisme religiós és la gent que confia en l’evidència per prendre decisions. No obstant això, la veu dels ateus és difamada en aquest país. El quaranta-cinc per cent dels nord-americans creu que s’ha de creure en Déu per ser moral. Les veus seculars es consideren immoral. Sobre aquesta base, no són escoltades.

Hem de contrarestar aquesta hostilitat sense fonaments per permetre que les contribucions dels ateus compten en els debats nacionals vitals. Fer que les persones i els punts de vista seculars siguin benvinguts a la política i l’acció política faran avançar la seguretat i defensa, la salut, l’èxit, la prosperitat humana i sobretot, la ciència.

Si us plau, accepti el meu agraïment personal pel seu interès en la fundació. Si està d’acord amb la nostra missió, si us plau consideri convertir-se en un de nosaltres. Si vostè ja és un membre i partidari, gràcies per estar amb mi.

La meva major esperança és que junts podem canviar la societat per a millor.

Amb afecte,

Richard Dawkins”

Versió original en anglés:

“Dear Friend,

The mission of the Richard Dawkins Foundation is to promote scientific literacy and a secular worldview. Some might see this as two distinct missions: 1) Teaching the value of science, and 2) Advancing secularism.

Yes, those are my foundation’s goals. You will not be surprised to learn that my personal priority is science as one of the highest and most aesthetically rewarding achievements of the human spirit.

But permit me to trace the connection between science and the other preoccupation of my foundation, the advancement of secularism. I see those goals as interrelated and mutually reinforcing.

You are well familiar with the existential challenges of global climate change and unsustainable population growth facing mankind and the planet. Of all the forces opposing an evidence-based response, religion is the most active — and it is especially strong in America.

Religious extremism not only interferes with the advance of science but with personal freedoms and human dignity, and not only in places where jihadists hold sway but in America as well, in areas such as access to contraception, LGBTQ rights and women’s equality.

Critical thinking is the real saviour of humankind. My foundation promotes respect for people who hold critical thinking as a cherished personal value and use it in day-to-day life.

The logical counter to religious extremism is people who rely on evidence to make decisions. Yet the voice of secular people is maligned in this country. Forty-five percent of Americans think you have to believe in God to be moral. Secular voices are considered immoral. They are not listened to on that basis.

We must counter this baseless hostility to allow the contributions of secular people in vital national debates to count. Making secular views and people welcome in politics and policy-making will advance human safety, security, health, achievement, prosperity and most of all, science.

Please accept my personal thanks for your interest in the foundation. If you agree with our mission, please consider becoming one of us. If you are already a member and supporter, thank you for standing with me.

My greatest hope is that together we can change society for the better.

Warmly,

Richard Dawkins”

Molt per llegir, aprendre i meditar.
Molt per llegir, aprendre i meditar.
  1. Gràcies per la informació.

    Un parell de coses:

    Vostè diu que “el text constitucional [d’una hipotètica Catalunya independent] estarà regit pels principis de laïcitat”. Com ho sap? Fa anys que un “il·lustre” canonge va dir “Catalunya serà cristiana o no serà”. Seria bó deixar parlar a la gent, amb les seves fílies i fòbies…

    La carta del sr. Hawkins diu “El pensament crític és el veritable salvador de la humanitat. La meva fundació promou el respecte per les persones que tenen el pensament crític com un valor personal preuat i el fan servir en la vida del dia a dia”. Deu [sense accent!] ser per això que la fundació promou l’odi vers les persones que, segons ell, no utilitzem quotidianament el pensament crític…
    Li diria al sr. Hawkins que “l'”església” a la qual pertanyo promou el respecte a TOTES les persones sigui quina sigui la seva creença o increença [sic]; donant-los eines per si volen canviar hàbits de vida no saludables i ensenyar-lis qui és el nostre Salvador. Sense oblidar que som persones i no som perfectes”.

    I com no hi ha dos sense tres, ve’t aquí la tercera cosa:
    El sr. Hawkins, per acabar, deixa escrit: “Si està d’acord amb la nostra missió, si us plau consideri convertir-se en un de nosaltres. Si vostè ja és un membre i partidari, gràcies per estar amb mi”.
    De ben segur que si alguna persona, grup o institució haguerà fet aquest redactat, aquesta Fundacio el titllaria de sectari, missioner, messiànic i proselitista per convertir persones amb acòlits.

    Atentament

    1. Dawkins promou el respecte per les persones partidàries del lliure pensament, però no diu res d’odiar la resta. Històricament els qui odiaven i perseguien eren justament els adeptes de les religions monoteistes: els jueus lapidaven els ateus, els cristians els cremaven vius i els musulmans els decapitaven (segons quins encara ho continuen fent ara).
      Em sembla que els ateus molestem molt més els creients que no a l’inrevés: si algú em digués que quan es mori pensa retrobar sa mare, son pare i la tieta Maria, jo em limitaria a dir-li que els doni molts records.

    2. No sé pas Dawkins, però el que no és pot negar és que la pàgina web de la Fundación promou l’odi vers el diferent. Tan sols fa falta donar un cop d’ull a la web, i ho podrà veure.
      No em veura a mi o a l’església a la qual pertanyo una crida al sacrifici/odi/persecució vers l'”altre” (http://adlr.org).

      “Deixeu que els morts enterrin els morts” (Jesús dixit). Què hem de fer del que digui o cregui algú, intimament?

      Atentament

    3. JRRiudoms,
      evidentment , una constitució laica per a Catalunya és un desig meu en forma d’afirmació que suposo que a l’alçada dels temps serà l’opció de la majoria dels catalans.
      Veritablement no veig a la web de la fundació cap odi contra ningú, veig una militancia activa per la ciència i la raó, no contra les persones.
      Es tracta d’una carta que finalment demana la filiació voluntaria de les persones, no veig que n’hi ha de dolent en això.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!