EUROTOPIA

Pensar localment per actuar globalment i pensar globalment per actuar localment.

13 de setembre de 2014
0 comentaris

La desobediència civil

 El desitjable no és cultivar el respecte per la llei, sinó per la justícia. L’única obligació que tinc dret a assumir és la de fer en cada moment el que crea just.

Henry David Thoreau

L’any 1846 THOREAU es va negar a pagar impostos a l’Estat per la seua oposició a la guerra contra Mèxic i a les pràctiques esclavistes als Estats Units, raó per la qual va ser empresonat. D’aquesta experiència neix La desobediència civil: un text cabdal en el pensament cívic d’Occident. Thoreau defensa una idea senzilla però extremadament poderosa: l’Estat no pot tenir més poder que aquell que els seus ciutadans estiguin disposats a cedir; i en darrera instància caldria tenir com a objectiu l’abolició de tota forma de govern.

Sobre el deure de la desobediència civil sorgeix de la ploma airada d’un individu que no està disposat a tolerar que una sisena part de la població d’una nació “cridada a ser refugi de la llibertat” siguin esclaus, ni que un exèrcit estranger, valent-se de miserables excuses, “invadisca i conquerisca injustament tot un país”. Després d’aquesta declaració d’intencions, Thoreau proposa la acció basada en principis” com a solució per als mals de la democràcia americana. El seu principi bàsic consisteix a “observar, en qualsevol circumstància, que no em presto al mateix mal que condemno”. Per tant, la lògica conclusió és retirar la seua adhesió a un govern que posa als éssers humans (fins i tot amb el seu propi consentiment) al nivell de la fusta, la terra i les pedres.

…L’autoritat del govern, fins i tot aquella a la qual estic disposat a sotmetrem […] és encara molt impura. Per ser estrictament justa ha de comptar amb l’aprovació i consens dels governats. No pot exercir més dret sobre la meua persona i propietat que el que jo li concedisca.

Henry David Thoreau (1817-1862) va ser filòsof, narrador i poeta, a més de naturalista i empresari. Associat sovint amb el moviment transcendentalista, va ser un gran defensor de l’abolició de l’esclavatge als Estats Units. Destaca com a pioner reconegut i reivindicat del pensament ecologista, així com també en el moviment pacifista i en la defensa de la desobediència com a opció cívica. La seua influencia sobre TOSTOI, GANDHI, i MARTIN LUTHER KING és molt evident en aquests àmbits.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!