EUROTOPIA

Pensar localment per actuar globalment i pensar globalment per actuar localment.

22 d'agost de 2014
2 comentaris

Què hauria de proposar avui l’esquerra a tot el món?

silva

Bàsicament hi ha tres esquerres al món. Hi ha una venuda, que accepta el mercat i la globalització en les seves formes actuals i que vol simplement humanitzar-la per mitjà de polítiques socials. Per a aquesta esquerra, només es tracta d’humanitzar l’inevitable. El seu programa és el programa dels seus adversaris, amb un descompte social i una renda moral i narcisista. Hi ha una altra esquerra, recalcitrant, que vol desaccelerar el progrés dels mercats i la globalització, en defensa de la seua base històrica tradicional (els treballadors sindicats de grans empreses industrials). I hi ha una tercera esquerra, la que m’interessa, que vol reconstruir el mercat i reorientar la globalització amb un conjunt d’innovacions institucionals. Per a aquesta esquerra, el primer és democratitzar l’economia de mercat, la segona capacitar al poble i el tercer, aprofundir la democràcia. Jo entenc aquest projecte com una proposta de l’esquerra per a l’esquerra. Diria, amb un llenguatge provocatiu i una mica teològic, que l’ambició d’aquesta esquerra no és humanitzar la societat, sinó divinitzar la humanitat. L’objectiu és elevar la vida comuna de les persones comunes al pla més alt. I tot el que es fa en matèria de lluita contra la desigualtat és accessori a això. Rousseau diu en algun lloc: ells no van aconseguir ser homes; llavors, van decidir ser rics. Nosaltres, l’esquerra, no volem això, volem que siguin homes.

Aquesta és la resposta que el catedràtic ROBERTO MANGABEIRA UNGER (Río de Janeiro, 1947) va donar a la pregunta:  Què hauria de proposar avui l’esquerra a tot el món?, publicada a El País el 09/02/2009 amb el títol “Brasil es el país más parecido del mundo a EE UU”

ROBERTO MANGABEIRA UNGER va ser professor de l’actual president dels Estats Units i ha escrit nombrosos llibres (els seus treballs estan disponibles a Work of Roberto Mangabeira Unger, molt crític amb el president del Brasil, LUIZ INACIO LULA DA SILVA, però va ser cridat per aquest per formar part del seu govern amb una cartera molt orientada a aquest canvi, com a Ministre d’Assumptes Estratègics.

És per això que no és casualitat que les eleccions presidencials d’octubre a Brasil es perfilen com un previsible duel entre estes esquerres.

La irrupció de Marina Silva a la disputa presidencial del proper mes d’octubre al Brasil, després de la mort del candidat EDUARDO CAMPOS (Partit Socialista Brasiler, PSB) dimecres passat, 13 d’agost, ha canviat l’escenari electoral.

L’ecologista va assegurar que el país està donant senyals de canvi des de les eleccions de 2010 i les manifestacions de juny de 2013 …

“La nostra paraula en aquest moment és créixer. Créixer en maduresa política, en la disposició per al canvi que marca el nostre programa, créixer en la sensibilitat i en la generositat per lluitar amb les nostres diferències, i en la unitat, en l’escolta del nostre poble “

L’institut Datafolha va divulgar aquest dilluns una enquesta, la primera després de l’accident d’avió que va matar CAMPOS, en què MARINA SILVA obtindria un 21% dels vots en la primera volta, el candidat AÉCIO NEVES (Partit de la Social Democràcia Brasilera, PSDB ) aconseguiria un 20%, mentre la presidenta DILMA ROUSSEFF (Partit dels Treballadors, PT) es mantindria en el lideratge amb el 36% de l’electorat. No obstant això, si Silva aconsegueix anar a una segona volta amb Rousseff, podria aconseguir el 47% dels vots, per sobre de la presidenta, que obtindria un 43%.

  1. Jo preguntaria: què hem de proposar a tot el món? Un cop aclarit això, els qui es sentissin afins en la resposta, ja decidirien si el consideraven de dretes o d’esquerres, o bé si millor inventaven una nova dicotomia no tan gastada i poc significativa. Les paraules són per a sintetitzar els conceptes, no pas els conceptes han d’esdevenir farciments per a desenvolupar paraules preexistents.

    1. Pot ser, però no ho podem descontextualitzar de la entrevista i el heterodox professor respon en el que ha esdevingut l’esquerra. És clar, cadascú pot opinar el que vulgui però entraríem en un tema de política lingüística…
      Salutacions cordials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!