TocDeQueda

Pensaments, anècdotes i paraules aproximades

22 de setembre de 2014
2 comentaris

TFM

Aquest acròstic, que respon a les paraules Treball Final de Màster, és el motiu principal pel qual l’activitat més o menys periòdica del meu bloc s’ha vist totalment esquinçada : no hi escrivia una sola paraula des de mitjan juliol. Això és un rècord històric d’inactivitat al bloc, per bé que l’activitat escriptora no s’ha aturat; ans al contrari, s’ha multiplicat amb motiu d’aquest treball. Han estat uns mesos d’un gran esforç escriptor, exagerat durant les últimes setmanes, a mesura que s’acostava el dia límit d’entrega de la tesina. Tanmateix, l’esforç no ha estat -només- quantitatiu sinó, sobretot, qualitatiu: havia d’escriure diferent. Mai abans no m’havia enfrontat a un treball d’investigació d’aquesta envergadura que et demana de documentar-te d’una manera exhaustiva envers el tema sobre el qual estàs investigant. A poc de començar, vaig adonar-me’n que la recerca, qualsevol recerca, és un pou sense fons : llibres, articles, revistes… I si els recursos en paper ja són exorbitants, Internet et crea una frustració perenne : és impossible d’abastir la caterva de documents digitals que tens a l’abast d’un clic.

L’experiència però, ha estat realment apassionant i profitosa, des d’un punt de vista personal. Mai abans no m’havia documentat d’una manera tan específica al voltant de cap temàtica i, en aquest sentit, ha estat tota una lliçó d’humilitat : massa sovint parlem amb excessiva solemnitat sobre coses que, realment, només coneixem d’una manera superficial. La meva investigació s’ha endinsat en el món del teatre escolar i m’ha servit per contrastar, revisar i també refermar idees sobre les quals he estat treballant durant molt de temps. I, de ben segur, si no haguès estat pel Màster i pel treball final, no m’hi haguès posat mai. Primer, fou una obligació; després, l’obligació es va transformar en repte; i, finalment, el fruit del treball s’ha convertit en una gran satisfacció, malgrat el temps, l’esforç i els diners que he hagut d’invertir.

La investigació però, tenia també un al component introspectiu perquè l’he estructurada a partir de la meva experiència envers l’escola i el teatre. És a dir, el treball consistia en analitzar tot allò que, des d’un punt de vista vital, ha condicionat la meva manera d’entendre el teatre i, posteriorment, la meva manera de treballar-lo a l’escola. Així doncs, el meu TFM demanava d’una gran recerca documental però, també, d’una gran recerca interior. I, he de reconèixer, que ha estat emocionant reviure i analitzar records i experiències que, com bé dic en un capítol del treball “havien quedat sepultades en el laberint de records, olors, imatges i noms que es la meva memòria”. Un bon exemple d’aquests retrobaments vitals és el muntatge d’expressió corporal que, quan tenia dotze anys, vaig realitzar amb una alumna major de la meva escola -fotografia de capçalera-. De nou, si no haguès estat per l’obligació del Màster difícilment haguès recorregut aquest apassionant camí. I és una llàstima perquè tothom -amb caràcter d’investigació o no- ho hauria de fer per analitzar el seu passat, entendre millor el seu present i afrontar més content i segur el seu futur.

Malgrat la rigorositat científica que demana qualsevol investigació però, el meu TFM ha pogut combinar els tecnicismes amb l’escriptura creativa perquè l’he vinculat a la modalitat investigadora de caràcter narratiu. I un bon exemple d’aquest component literari n’és el preludi que vaig escriure per a l’ocassió. En transcric l’últim paràgraf, per si algú té curiositat de llegir-lo.

Investigar, explorar, descobrir… Situar-se, perdre’s, tornar enrere, retrobar el camí… Sovint, durant l’elaboració d’aquest treball, m’he sentit com un explorador que s’endinsa per primer cop en un territori verge, totalment desconegut, irrefrenablement atret per la curiositat i l’afany de conèixer i saber però conscient dels perills que, inevitablement, hi implica: pot desorientar-se, pot defallir, pot no trobar res després d’un llarg camí… Què l’empeny a continuar entremig de tants obstacles i entrebancs, doncs? El pressentiment que, darrere la frondosa jungla, hi ha quelcom interessant i que paga la pena de mostrar i d’explicar a d’altres persones. Un cop conclou l’expedició però, més enllà d’haver assolit l’objectiu pel qual s’hi ha deixat la pell, l’aventurer entén que el gran descobriment és el camí recorregut i el bagatge d’experiències que aquest li ha regalat. Investigar és una aventura apassionant, no exempta de dificultats i contratemps on, tan important és confirmar hipòtesis i obrir nous camins del coneixement, com anar modelant l’ànima oberta, curiosa i lliure d’aquells que s’hi dediquen. Una investigació sempre té dues direccions: la que cerca descobriments enfora i la que cerca troballes endins de nosaltres. I, molt especialment en la vessant narrativa, l’escriptura, la infinita generació i combinació d’idees i conceptes que permeten les paraules i, sobretot, la seua capacitat de suggestió, serà la brúixola que ens orientarà i ens permetrà de perseguir tots els nostres propòsits, no només en l’aventura d’investigar sinó, també, en la de les nostres vides.

  1. Bones! Enhorabona per l’article, descriu perfectament el que és un TFM i, t’entenc molt bé ja que, jo expose el meu al novembre.

    Escola i teatre, un gran tema 🙂 Enhorabona un cop més per tot el que ens aportes amb els teus escrits i… els qui seguim el bloc t’hem trobat a falta una mica estos mesos però, no t’ho tindrem en compte 😉

    Què tingues un meravellós curs!

    Una abraçada!

    1. Gràcies, Estela!

      Ha estat apassionant però també molt i molt dur. Al final però, he tingut un premi ben gran: m’han posat Matrícula d’Honor! M’esperava una bona nota però no la màxima. Sembla ser que he fet un gran treball… 🙂

      Gràcies pel suport lector de sempre! Fins aviat!

      Didac

      PD: Per cert, ara miraré la configuració del bloc perquè sembla ser que els comentaris estan bloquejats (els acabe de veure)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!