CAMINS D'INDEPENDÈNCIA

Narcís Llauger i Dalmau

El camí de la consulta – Vídeo aclaridor

 

Vídeo
El camí de la consulta sobre la independència, la pregunta, el calendari i les alternatives

El Consell Assessor per a la Transició Nacional lliura el primer informe al govern · Hi proposa les eleccions plebiscitàries i la declaració unilateral d’independència com a alternativa si l’estat no accepta cap mena de consulta.

 En aquest vídeo, el director de VilaWeb, Vicent Partal, ens ofereix una síntesi dels principals elements apuntats a l’informe del CATN.

http://www.vilaweb.cat/noticia/4135949/20130725/video-cami-consulta-independencia-pregunta-calendari-alternatives.html 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Un referèndum molt legal, és clar.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va tornar a dir ahir que UDC refusaria una hipotètica declaració unilateral d’independència, i que calia cremar totes les etapes en el procés del dret de decidir, a fi de poder convocar una consulta emparada legalment. Ho va dir en una entrevista al canal 3/24.

El mateix sermó que engega el pare al fill adolescent que vol prendre independència. Aquí casa hi ha unes normes que s’han de complir. Els detalls del paral.lelisme els deixo per als lectors de tan evidents que són.

No es pot pretendre ser independents i continuar dependent de les lleis de qui vol seguir decidint per nosaltres. Absurda contradicció camuflada per l’aurèola de la paraula “legal”. Doncs, sí. Volem ser molt legals, però amb les lleis nostres.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Catalunya no preocupa ni ocupa.

Catalunya deixa indiferent  Europa. Ni preocupa ni ocupa mínimament l’agenda de ningú. Catalunya és el no-cas. És clar que saben la inquietud del nostre poble, però també saben la inconsistència del nostres polítics. Per això no hi ha cas català. Ni amb Cadenes Humanes, ni amb Concerts ni amb Manis gegants. Ja vam veure el cas omís dels mitjans estrangers al nostre tan ponderat Concert per la LLibertat. 

Els passos que hauríem de fer per ser escoltats, en aquests moments, són uns altres i no els fem. El pitjor del cas és que l’ANC i Òmnium, o el que és el mateix, Esquerra i Convergència, ho saben perfectament. I per raons que els hauríem de demanar estan entretenint-nos amb un folklore intrascendent. I nosaltres… amb un lliri en una mà i fent cadenes amb l’altra. 

Catalunya: El No-Cas

“Davant l’eufòria pel concert arreu, em va sorprendre un cert escepticisme per part d’un alt funcionari de la Unió Europea”

Anna Figuera 

El 29 de juny, la nit del Concert per la Llibertat, vaig coincidir amb un alt funcionari de la Unió Europea. Ell hi treballa des de fa anys, ha estat delegat de Brussel•les a diferents països del món i sap com funcionen les entranyes polítiques europees. De manera discreta, donada la seva posició, també assessora en el procés que ja fa temps s’ha engegat a Catalunya. Per això, davant l’eufòria pel concert arreu, em va sorprendre un cert escepticisme per part seva. No m’hi vaig poder estar…

-Tu, que coneixes bé Europa, com es veu allà el cas català?
És el no-cas.
-Què vols dir?
Per a les autoritats europees, malauradament Catalunya és encara el no-cas. I no creguis que això no em sap greu. Però és així.
-Però… la multitudinària manifestació de l’11 de setembre va sortir a molts mitjans de comunicació internacionals. Tothom se’n va fer ressò. Des de la Generalitat també s’està viatjant a Brussel•les per explicar el procés…
Si, si, si… Tot això està molt bé, clar. I també serà una bonica fotografia la cadena humana de l’11 de setembre d’enguany. Però tot això no fa perdre el son a Europa. Són imatges boniques d’un poble… però no els suposa cap maldecap.
-I, doncs… Què fa falta perquè el no-cas es converteixi en cas?
El conflicte.
-Creus que ara no hi ha conflicte? La rigidesa del Govern de Rajoy en contra que Catalunya faci una consulta no és suficient per començar? O totes les lleis espanyoles que s’estan aprovant i que ataquen competències de la Generalitat? La qüestió de la llengua, per exemple… 
No. Això no és conflicte per Europa. El que passa ara, com no paren de dir els dirigents europeus cada vegada que els hi pregunten, és una qüestió interna. No ha passat la frontera.
-I doncs? Què hauria de passar perquè es converteixi en conflicte per Europa?
Una d’aquestes dues coses: en primer lloc, el president Mas hauria de demanar formalment a Rajoy fer la consulta. Si aquest li nega, la Generalitat hauria de demanar empara a Europa. La pilota ja hauria passat la frontera i aleshores sí que es convertiria en conflicte
-I la segona cosa?
Unes eleccions plebiscitàries amb un punt que apostés per la declaració unilateral d’independència. Si guanyen els partits que volen aquesta declaració, Europa consideraria que Catalunya ja és un cas. Mentrestant, tot el que es faci des del poble català serà benvingut i s’estarà atent. Però la política mana. El problema és que no sé si s’estan fent tots els passos adequats amb Europa pel dia que hi hagi conflicte…
-Què creus què s’hauria de fer?
Ja fa temps que s’hauria d’estar parlant amb Alemanya. Reunions d’alt nivell, vull dir. No crec que estigui tan clar que, donat el cas, Alemanya es posicionés en contra de la independència de Catalunya. Sembla impossible oi? Hores d’ara els alemanys faran el que calgui perquè no hi hagi cap secessió. Saben que Espanya sense Catalunya cauria en picat. Però els alemanys són massa pragmàtics. I arribat el moment…
-Arribat el moment farien costat a Catalunya?
Si no es treballa per això, no.
—————————————————
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/07/catalunya_el_no-cas_95163.php
————————————————— 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Cinc grans victòries catalanes

“Espanya és víctima de la seva propia força contra la independència de Catalunya” 


Article de 
Víctor Alexandre

Hi ha una cosa que Catalunya està fent molt bé, i és deixar que Espanya sigui víctima de la seva pròpia força. Força estatal, és clar, no pas força ètica ni moral ni argumental. Espanya s’ha adonat que aquesta vegada Catalunya va de debò i que l’independentisme és clarament majoritari i vol tallar-ho de l’única manera que sap fer-ho, que és aplicant criteris del segle XVIII. Resulta grotesc, sí, però és la seva naturalesa. Així com hi ha persones que porten un rei al cos, Espanya hi porta un dictador. I tota la seva política estatal respon a aquesta actitud davant la vida: Espanya no pacta, Espanya ordena; Espanya no escolta, Espanya imposa; Espanya no respecta, Espanya sotmet. El problema d’una personalitat així és que està condemnada a topar frontalment amb la realitat –una realitat que es diu segle XXI– i a sofrir la més gran humiliació de la seva història. I no pas perquè Catalunya, amb la independència, pretengui humiliar Espanya, sinó perquè aquesta ho viurà així. De fet, ja fa temps que s’està retratant davant del món. No ho pot evitar. Arriba un moment que fins i tot el millor maquillatge fa figa.

S’entén, doncs, que el govern espanyol estigui nerviós, molt nerviós. Està tan nerviós que tota la força que desplega per ofegar la transició nacional de Catalunya acaba esclatant-li a la cara. Fixem-nos com tota l’operació destinada a presentar Catalunya al món com un país nazi, tot comparant l’independentisme amb el nazisme, se li ha girat en contra i el Museu Jueu de Berlín ja ha blasmat el reportatge de Telemadrid i ha demanat que “es prohibeixi legalment aquesta incitació a l’odi”. Primera victòria catalana.


El mateix ha succeït amb la condecoració a nazis i franquistes presidida per la delegada espanyola María de los Llanos de Luna sense cap mena d’escrúpol i sense cap rectificació posterior. Al contrari, amb aquell cinisme que provoca vergonya aliena, Jorge Fernández Díaz, ministre d’Interior, ha justificat la condecoració a vells nazis espanyols com una “reconciliació”. I ho diu ell, que, com tot el seu partit, no ha condemnat mai el franquisme. Quanta baixesa moral, Déu meu! I, a més, el ministeri de Sanitat subvenciona els veterans assassins de la División Azul i el de Cultura subvenciona la Fundación Francisco Franco. Per sort, Alemanya s’ha escandalitzat i tot el món ho ha vist. Segona victòria catalana.

També s’ha girat en contra seva el lingüicidi que Espanya està perpetrant a la Franja de Ponent. L’intent d’esquarterar la llengua catalana per mitjà d’un esperpèntic canvi de nom, fent que es digui ‘lapao’ en comptes de català, ha provocat la riota de la comunicat científica internacional. Espanya no té rival posant-se en ridícul. Sobretot després que han estat precisament els científics els qui li han fet saber que el lapao és un dialecte de l’ètnia naxi que es parla en alguns punts del centre i del sud-est d’Àsia. Tercera victòria catalana.

Un altre cas escandalós és el del català d’origen marroquí Noureddine Ziani, president d’Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya, que ha estat expulsat pel govern d’Espanya per ser independentista català. Una expulsió feta per la via ràpida, sense proves de cap mena –“no calen proves”, han arribat a dir!– i amb una vulneració escandalosa dels Drets Humans. La revista Time se n’ha fet ressò i els nouvinguts catalans d’origen islàmic, lluny de sentir-se atemorits –que és el que pretenia l’expulsió de Ziani–, veuen el govern espanyol com un govern enemic, amenaçador, totalitari i xenòfob i fan pinya a favor de la independència de Catalunya. És a dir, un altre gol d’Espanya en pròpia porta i, consegüentment, quarta victòria catalana.

La llista de despropòsits espanyols contra Catalunya és tan llarga que enferfegaria enumarar-los tots, però val la pena citar-ne un cinquè: el cas de la professora Clara Ponsatí, expulsada de la càtedra Príncep d’Astúries a la Universitat de Georgetown pel govern espanyol pel sol fet d’haver opinat a favor de la independència de Catalunya en una entrevista televisiva (!). La reacció de l’esmentada Universitat ha estat transmesa per la mateixa Ponsatí: “A Georgetown pensaven que Espanya era un país democràtic”. Ara, però, ja saben que no ho és. Ara ja saben que Espanya és un Estat de pensament únic on tothom que en discrepi és considerat un criminal sense que calgui presentar la més mínima prova que ho demostri. Cinquena victòria catalana.

Com veiem, Espanya és víctima de la seva propia força contra la independència de Catalunya. I en aquest sentit, el futbol ens ofereix un exemple força diàfan: l’equip que acaba guanyant el partit no és el que cau en les provocacions, sinó el que es manté ferm en l’exercici de les seves qualitats i de la seva intel•ligència mentre el rival, primitiu i destraler, es carrega de targetes i d’expulsions. L’únic que hem de fer, per tant, és mantenir la fermesa i deixar que la força amb què Espanya ens ataca esdevingui la nostra millor aliada. I després, quan siguem un Estat independent, els en donarem les gràcies i els condecorarem.

 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Cadena humana reivindicativa

Aquest any la tradicional manifestació de l’Onze de Setembre tindrà per a molts forma de cadena humana. Una singularitat manllevada de la gent del Bàltic que encara avui pot mantenir el seu punt curiós malgrat la quantitat de cadenes humanes que s’han arribat a fer per motius diversos. No li podem negar tanmateix el seu valor simbòlic: l’esforç logístic que exigeix organitzar-la palesa la ferma voluntat d’arribar a allà on pretenem, la independència.

La diferència entre aquesta cadena humana i les manifestacions tradicionals està en el caràcter reivindicatiu. En la cadena humana pràcticament desapareix. És clar que serà l’expressió d’un desig d’independència, però quan aquest desig ja es porta manifestant en múltiples ocasions des de fa tres anys, la seva reiteració palesa l’estancament del procés. Al 2010 i al 2012 expressar el desig d’independència era reivindicatiu per la seva novetat; ara, tornar a expressar-lo, quan la seva concreció no depèn de ningú més que de nosaltres, posa de manifest les nostres mancances i la nostra feblesa.


Aquesta cadena humana hauria de fer un pas endavant, anar més enllà de l’expressió del desig d’independència. I com que els passos per avançar depenen bàsicament del nostre govern i els nostres parlamentaris, la cadena humana hauria de ser un clam per demanar-los fets. En concret, hauria d’expressar en pancartes i crits l’exigència de posar data i pregunta al procés. Que el govern digui el dia, que el govern expliciti la pregunta. Aquest és el clam reivindicatiu.

Només si demanem el dia i la pregunta, aquesta cadena humana tindrà algun sentit, serà un pas endavant i no un pur moviment circular en si mateix, reiteratiu i estèril, que ens deixaria estancats on som. 
Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari