CAMINS D'INDEPENDÈNCIA

Narcís Llauger i Dalmau

30 de setembre. Coses de la vaga

 La Vanguardia  ens vol enganyar 

Avui La Vanguardia posa un semàfor vermell, de censura, a Ignacio Fernández Toxo de CCOO i a Cándido Méndez d’UGT per la vaga d’ahir. Per quines raons? Perquè la vaga era contraproduent en un país que la productivitat és baixa; no ens podem permetre perdre més hores de treball.

Està clar que el diari està establint una correlació entre hores treballades i productivitat. I és totalment fals. I ho saben: tots els diaris han publicat enquestes europees de productivitat on precisament es ressaltava l’aparent incongruència del fet que a l’estat espanyol es treballa més temps que enlloc i tanmateix la productivitat és baixa. Avui LV ens han volgut confondre, o si ho voleu, ens han volgut enganyar.

Si no han trobat cap més raó per censurar la vaga, haurem de deduir que la vaga ha tingut tota la seva raó de ser.

Sindicats independentistes 

Els necessitem. D’ells ha de sortir el discurs que el nostre model productiu no és l’espanyol i que les nostres necessitats econòmiques no coincideixen amb les espanyoles. Ells han de conduir els nostres treballadors a unes demandes en consonància amb les nostres necessitats. Però sobre tot, els treballadors i empresaris de casa nostra han de ser un motor per a aconseguir la independència que ens aportarà el  benestar econòmic que els catalans ens mereixem.

La nul·la sensibilitat de CCOO i UGT amb el dèficit d’infraestructures de Catalunya, dèficit que hem de patir diàriament els treballadors (i empresaris) i que, a més, dificulta el nostre desenvolupament econòmic, és una demostració fefaent que necessitem uns sindicats nacionals. I forts, Per exemple potenciant la Intersindical CSC.

Nivell baix de cultura empresarial

Quan surt a la palestra el tema del baix nivell productiu, tothom mira cap als treballadors. Llavors toca una vegada més recordar-se del fluix nivell escolar i de la formació professional.

Jo crec que aleshores és el moment també d’esmentar la necessitat de la formació contínua… dels empresaris. M’atreviria a dir, per exemple, que hi ha més coneixement d’informàtica entre els treballadors que entre els directius  de les empreses. Siguem sincers i reconeixem que  la cultura empresarial repercuteix molt més en el nivell productiu que la formació del treballador.

Mare meva, quant ha costat integrar les noves tecnologies a les empreses per més que s’hi hagin escarrassat les Cambres! Percebeu interès en els empresaris per a ampliar i millorar el negoci? Semblen molt més interessats en el diner fàcil, en els guanys a base de rebaixar els costos dels treballadors, que per qualsevol altra via. I la creativitat de l’empresari? I el risc? Als treballadors a vegades els obliguen a posar-se al dia, i als empresaris, qui els obliga? Per què no s’arrisquen més buscar mercats nous a fora? Per què no pressionen per les ajudes financeres tant o més del que fan per abaixar la flexibilitat de contractació? Etc., etc., etc. Aquí està el quid de la productivitat.

Els camps de golfs ahir estaven plens

Jo em pregunto si els comandaments intermedis que ahir omplien els camps de golf (ho van dir al Matí de Catalunya Ràdio) veuran retallat el sou d’octubre com els treballadors que van fer vaga.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Segon racòmetre. La independència guanyaria en un referèndum

 

SI DURANT ELS PROPERS 4 ANYS ES CONVOQUÉS UN REFERÈNDUM
PER DECIDIR LA
INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA, VOSTÈ PERSONALMENT QUÈ CREU QUE
VOTARIA?

Resultats
a les pàgines 34-35. Conclusions dels Racòmetre:

Empat tècnic davant un escenari teòric. Amb
independència del nivell de participació (ja sigui amb un escenari del 65% com
del 75% de participació), en ambdós casos els resultats del referèndum podrien
donar el triomf a una o altra opció en funció del propi marge d’error de l’enquesta
(+3,16%): amb un 64,75% de participació
podria guanyar el SÍ a la independència amb un 51,58%
, però amb un 75,46%
el triomf seria del NO a la independència amb un 52,25% dels vots emesos.”

Crec que s’equivoca. El SÍ guanyarà
àmpliament. El nombre de vots favorables serà encara molt més alt. Per tres
raons:

1.      Per efecte de la campanya del referèndum. El debat s’estendrà. Les raons del
SI tindran un predicament que no han tingut fins ara. Els partidaris del NO
també s’explicaran, però no faran sinó repetir el que han sentit sempre des
dels mitjans; per tant, no oferiran novetat i no captaran nous adeptes. Els que
poden augmentar són només els del SI perquè les seves raons seran noves per a
molta gent.

2.      Les raons del SI es basaran sobre tot en raons econòmiques: el robatori d’Espanya de la
nostra riquesa productiva, la migradesa de serveis que hem de patir per aquesta
causa i la conseqüent manca del benestar que ens mereixem.

En el mateix
Racómetre la gent partidària del concert econòmic, per tant sensible a les
raons econòmiques esmentades, se situa al 77,4% (pàgina 36). És de suposar,
doncs, que els favorables al SI pujaran cap al 70% quan se’ls expliqui que
Espanya no està disposada a modificar el seu concepte de solidaritat
espoliadora.

3.      La franja d’edat  amb més adeptes a la independència és la menor
de 35 anys
(a
favor: 82,7%). Ho detecta el mateix Racómetre, pàgina 37. Això vol dir que a
cada nova fornada de joves amb majoria d’edat el nombre d’independentistes
creix. Cada any s’incorporen més joves amb voluntat independentista. Quan es
convoqui el referèndum, el nombre d’independentistes haurà crescut. El SÍ a la
independència està més que assegurat.  

Anem bé, les
circumstàncies són favorables, però hem de seguir treballant, sobre tot sobre
certs segments socials que no hem de donar mai per perduts.

 

 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

araomai? Ara i sempre!

Ara o mai! Sento el crit impacient i carregat de bona voluntat, que clama per la unió dels independentistesAra o mai! Sento el crit exigent del que sap que la nostra unió aixecaria una onada d’entusiasme semblant a la que va aplegar tanta gent el 10-J. Ara o mai! És el crit emprenyat i dolgut del que veu desesperat com es deixa passar una oportunitat única. Ara o mai! És el crit rabiós que llança responsabilitats i assenyala culpables per la possible migradesa de resultats independentistes en les pròximes eleccions. Ara o mai! És el bram desesperat, l’exaltació a flor de pell, l’anhel fet crispació. Ara o mai!

Molta crispació i impaciència. Massa. Tot i que sembla justificada, tot i que sembla tenir raó, la raó és el que menys impulsa aquest crit d’unitat. No és la raó sinó el desig vehement, la visió apocalíptica del que pensa que la situació és irrepetible. El crit surt de l’ànima de les entranyes, però no de la reflexió. Ara o mai! vehicula massa emoció.

És pur desig que aparca qualsevol altra consideració raonable. Només contempla la situació òptima i desdenya la consideració de les circumstàncies que la farien possible. La impaciència no permet aquesta reflexió. I s’aboca al pensament simplista: només cal que els protagonistes vulguin, tot depèn de la seva voluntat. Només cal que…

“Es deixin estar de problemes personals.
Es deixin estar de protagonismes.

Es deixin estar de lluites de poder.” diu el seu web.

És una explicació precipitada fer-ho dependre tot de la voluntat dels protagonistes. Evidentment, si un creu que la unitat només depèn de la voluntat i aquesta unitat no es porta a terme, no li queda sinó atribuir la desavinença a interessos foscos i ànsies inconfessables. Massa simple: si no es compleix el meu desig, tu ets dolent!

Tots entenem quina seria la situació òptima. La conjunció de personalitats tan fortes com Laporta, López Tena, Bertran i Carretero no només aplegaria els seguidors de cada un d’ells sinó que arrossegaria gairebé tots els vots possibles fins i tot a molts votants de partits més tous. Si no hi ha unió, l’única aspiració de Solidaritat i Reagrupament és aplegar vots entre els que es van quedar a casa l’última vegada, que no és pas poc. Però per a alguns no suficient. Estic segur que el temps posarà a tothom al seu lloc. La unitat no sorgirà dels despatxos, la unitat es realitzarà de forma natural. Temps i paciència. 

Desconec les interioritats de les converses, el motiu concret que va impedir posar-se d’acord en les llistes.  I Solidaritat ho ha resolt de la forma més democràtica: confeccionant-les per votació entre els adherits. Totalment inèdit, regeneració democràtica total. Ah! m’oblidava: en la darrera entrevista Carretero-Laporta es van posar d’acord en no atacar-se i treballar plegats en el Parlament. Fins ara són les úniques formacions que no s’han criticat i s’han respectat. Tots hem de tenir-ho en compte i celebrar-ho. Només per això ja mereixerien el nostre vot. 

Ara o mai! Deixem-ho. Tot o res, blanc o negre… aquestes oscil·lacions entre extrems no porten enlloc per irracionals. Les disjuntives extremoses són llavor de frustracions. Els extrems no s’aconsegueixen gairebé mai, per tant desitjar-los condueix a la desesperació i la paràlisi. Deixarem de votar pel país perquè ells no s’hagin posat d’acord?

Ara o mai! és un crit estèril. Rebutgem-lo decididament. Ens aboca a un desig impossible i irreal que ens portarà a la frustració. Deixem-lo per als irredempts perpetus, per als professionals del derrotisme.

Ara o mai? Ara i a continuar a la trinxera. Ara o mai? Ara i sempre!

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

25 de setembre. Les circumtàncies es precipiten

Ferrusola demana no precipitar-se


D’acord. No ens hem de precipitar mai. Hem d’anar tan de pressa com puguem, però no més del que les circumstàncies permetin. Però qui ho determina això? Quins criteris ens permeten discernir el tempo del procés d’independència?

No criticaré la Ferrusola per demanar moderació i de posposar la independència prou lluny que ella mateixa dubta que els seus néts puguin  “arribar a veure-la”. Per a mi, ja és prou significatiu i encoratjador que l’ex primera dama s’hi manifesti a favor.

El que ens hauria de fer pensar, tant a la mateixa Ferrusola com a nosaltres, és que  tals propòsits a favor de la independència, per aigualits que siguin, no els hagués fet de cap manera fa 10 anys. Consideri, doncs, la senyora Ferrusola que els temps van canviant més ràpid del que mai no hagués pensat. S’han presentat unes circumstàncies que ningú havia previst però que responen al treball de molta gent. Nosaltres no ens precipitem, són les circumstàncies les que s’han precipitat. Unes circumstàncies favorables que ningú havia pogut preveure I, senyora Ferusola, no les podem deixar passar per por a precipitar-nos: les hem de saber aprofitar.

 

Tresserras atribueix l’augment de l’independentisme al canvi iniciat el 2003

Estem enfadats amb ERC. Aquests anys de govern ha guardat la paraula independència al fons del bagul i no n’ha fet pedagogia. Però això no ens ha de fer ser desagraïts. L’auge de l’independentisme té en EC uns els seus motors. Sobre tot per la tasca de Josep Lluís Carod-Rovira..

 

Però Tresseras no té raó quan atribueix l’augment només a la incorporació d’ERC al govern. És veritat que sense ells no haguessin tingut les peripècies de l’Estatut que tant han servit perquè Espanya aparegués amb el seu vertader rostre davant de molts catalans abduïts pel bonisme dels socialistes.. Però també és veritat que hi ha hagut molta més gent que hi ha treballat i ha fet la pedagogia que ells havien abandonat.. Per exemple Omnium Cultural, el CCN, Laporta i el seu Barça, etc.

 

Puigcercós, Laporta i Carretero als debats televisius

 

Tothom ha posat la independència en el centre del debat electoral. Si més no fins ara. El Periódico, el mateix!, destacava l’endemà de l’11 de setembre  que els corresponsals estrangers només havien vingut a Barcelona atrets per l’onada independentista. Doncs, perquè s’aparta  la independència dels debats electorals televisius? Apartar-los del fôrum més esperat i més vist és distorsionar el debat electoral.

Demano una recollida urgent de signatures demanant  la presència de Laporta, Puigcercós i Carretero en el plató.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

24 de setembre. Tenim un parlament de fireta



Cementiri nuclea
r

A Ascó? Potser sí, potser no. És important sospesar-ne els  pros i contres. Però el més important és recordar i exigir que el tema es decideixi a Catalunya, no pas a Espanya. Així ho ha explicitat
Héctor Lòpez Bofill en la presentació del document base del programa electoral de Solidaritat Catalana.
Laporta ha aprofitat per recordar que el poder del nostre parlament, que no pot decidir res important per al paìs, és nul i l’ha qualificat de “fireta”.

La sobirania nacional es filtra arreu

El sobiranisme es filtra arreu 
per sorpresa de l’alcalde  Hereu.


El sobiranisme ha estat al centre del pregó de la Mercè. Anava a càrrec del poeta Joan Margarit. Escoltem-lo:
 

‘Potser la necessitat de supervivència, de progrés material i espiritual que té Catalunya en aquest moment crític de canvis en l’equilibri social i econòmic del món fa que avui s’hagi de renunciar al tipus d’unió que fa segles va convenir a les dues parts’, ha reflexionat Margarit. ‘Potser ha arribat el moment d’acceptar que cal canviar profundament la relació amb aquesta Espanya si els ciutadans de Catalunya, sigui quina sigui la llengua materna que parlem, volem que la nació esdevingui una Holanda, o una Dinamarca en aquest nou ordre mundial’, ha pregonat el poeta.

Joan Margarit no s’havia distingit mai per cap acció ni proclama nacionalista. Per això l’ajuntament socialista l’havia triat. La seva aposta, doncs, és altament reveladora. Extenses capes del país, sobre tot intel.lectuals, han obert definitivament els ulls i la independència se’ls ha revelat com l’únic camí per al nostre futur.

La Factura de la llum  

La portaveu de l’OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ha dit al Matí de CatRàdio que han demant al ministre d’Indústria espanyol el preu del kilowat i sempre han rebut respostes evasives. També ha dit que la tan airejada subhasta del preu de l’energia és una enganyifa perquè s’ho fan entre les mateixes empreses que marquen els preus i també perquè qui produeix i compra la distribució de l’energia és la mateixa empresa. Una enganyifa monumental.  Diguem-ho clar. Una xapussa molt a l’espanyola.  

La mateixa portaveu recorda que a la Gran Bretanya hi ha una comissió de control que garanteix, per una banda, la competència real entre les empreses, la qualitat del servei, l’ajust dels preus i, per altra, les sancions quan no compleixen.

I en la Catalunya independent?  Tindrem l’oportunitat de canviar les coses i d’apropiar-nos els bons models europeus. Segur que el tipus de xanxullos a l’espanyola no es faran. Tindrem l’oportunitat de canviar i ho farem. Necessitem la independència també per això. La nostra societat catalana no admetrà que s’apugi el rebut un 60% en un any com va passar el 2008.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

23 de setembre A la ONU falta gent.

A la ONU falta gent

Obama diu que en un any Palestina podrà formar part de la ONU.” S’ha obert la 65 Assemblea General. Hi falta Palestina i també Catalunya. Va de debò. I no us en foteu. Tot depèn de nosaltres. Improbable? Però no impossible. Ningú creia que un dissabte de juliol caloròs, 10-J, podria congregar tanta gent a Barcelona. Ningú creia que el crit únic i imperiós fos el d’independència.  Ningú creia que es realitzarien unes consultes per a la independència aconseguint  més de mig milió de vots afirmatius (i només s’han realitzat a la meitat del país). Estem en una època de sorpreses independentistes. 

Les pròximes eleccions en seran una altra. Només depèn de nosaltres. Només cal que ens desempalleguem d’una vegada del patit que hem estat votant fins ara i que ens decantem pels que ens ofereixen la solució definitiva. Fem el salt! Votem-los i l’any que ve… a l’ONU O si no ben aviat. 



Santa Tecla en oriflama  

Santa Tecla d’enguany és un mar de banderes catalanes i de la ciutat. Moltes més que altres anys. La gent està emprenyada? Ja va bé. ¿Els catalans només reaccionem a la contra? No és veritat Qui ho diu? Els professionals del derrotisme que només saben imaginar un costat fosc de tot.

Per què no pensar que els tarragonins volen afegir-se a la festa general d’afirmació catalanista? Estic segur que es volen sumar a l’efervescència sobiranistamque es viu arreu amb les consultes, amb la manifestació del 10-J i amb els partits independentistes que es presentaran a les eleccions. 

“No somes unos cafres” 

Aclaparats per l’ofensiva d’uns mitjans sotmesos al món financer, els sindicalistes han sortit avui a Telenocíties dient que no eren uns cafres.

Estiguem a favor o en conra de la vaga, hem de reconèixer que la ofensiva mediàtica en contra és abassegadora. No hi ha dret. El capital campa victoriós per l’ample camp de la batalla laboral. No falta dia que un director de banc central, europeu o espanyol, no reclami les seves exigències per la televisió. No hi ha dia que un representant de la gran patronal no el secundi posant com a condició per la reducció de l’atur la flexibilitat laboral. Porto sentit la cantarella fa més de trenta anys i l’atur augmenta sense parar. I tots sabem que són les obsoletes estructures productives i empresarials les que s’han de modernitzar.

Vaga que es programa, les ràdios no paren de demanar el dret a treballar o de magnificar les molèsties que ocasionen. Els mitjans etan completament subordinats. Els seus professionals no s’adonen que qualsevol dia ells també poden patir atur o la pèrdua dels drets laborals que els altres treballadors malden per conservar. Per una vegada que els indicats estan per la feina que els pertoca, els hauríem de recolzar.

És escandalós: el capital està reconquerint en pocs anys el que ha costat sang, dolor, presó, llàgrimes i més d’un segle obtenir.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

23 de setembre. Una tertúlia amb perfil amnèsic

En la tertúlia del Fuentes d’aquest matí s’ha parlat d’impostos. Tothom estava d’acord que s’han de pagar per poder gaudir dels serveis que exigim a l’Estat. Però  ningú no ha sabut dir ni mitja paraula del fet que a Catalunya això no és ben bé així, que dels nostres impostos n’obtenen “bons serveis” uns altres. Aquesta tertúlia d’avui es podia haver fet ben bé a Sevilla o a León, però no pas aquí. És imperdonable que a Catalunya les tertúlies tinguin aquest perfil amnèsic

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

22 de setembre. Repàs de mitja setmana

La mala fe de Jordi Mercader a l’AVUI

Es pot errar per ignorància o per mala fe. Jordi Mercader no demostra ignorància, aleshores actua i escriu amb mala fe.

En l’article d’ahir de l’Avui comenta un document de Solidaritat Catalana titulat “Que no ens prenguin el pèl”. I ho fa sense esmentar ni un sol dels arguments de les seves cinc pàgines. Jo l’he llegit i està farcit d’arguments jurídics amb les cites corresponents de la sentència del Tribunal Constitucional. Potser era massa demanar que Jordi Mercader se’ls llegís. Potser s’hi veu incapacitat. La qüestió és que ignorant l’argumentari del document gosa retreure a Laporta que es limiti a demanar-nos un acte de fe en la seva proposta de declaració unilateral d’independència.

Mala fe. Si Mercader prescindeix de la lectura de cinc pàgines d’arguments, no pot, en conseqüència, afirmar que en elles només hi veu una “alegre desqualificació” de les tesis dels altres partits. No, Mercader, no són una desqualificació “alegre”, sinó argumentada.

Mala fe perquè, d’entrada, el document diu explícitament que la declaració unilateral d’independència ha estat avalada pel Tribunal de Justícia de la ONU (La Haia) quan es va posicionar sobre la independència de Kosovo. Aquest era l’argument principal, està a l’inici del document i vostè l’omet en l’article. Mala fe, senyor Jordi Mercader. 

Des de Tarragona amb amor.

El senyor Joan Vidre i Mas en una carta al director del Diari de Tarragona sembla més assabentat que l’articulista de l’AVUI. Aquest és el seu escrit:

“El senyor Wilfredo Espina, en un escrit al Diari, ens diu coses sobre la independència de Catalunya que són de parvulari. M’explico, afirma que «és il·lusòria i fora de la legalitat». Què vol dir això? Interpreto que vol dir que la Constitució actual no ho preveu, i que per aquest fet no és viable ni creïble. El Tribunal de la Haia, tanmateix, diu el contrari, diu que és legal declarar unilateralment la independència, si es fa des d’un Parlament democràticament elegit.

El pecat original de l’escrit és afirmar que la declaració d’independència és un «lema laportista». El senyor Espina no sap que la independència de Catalunya va començar el 12 de setembre de 1714. Després de la desfeta de l’11, els patriotes catalans van començar a remuntar la derrota, com es fa a tots els països normals quan es pateix una invasió. Llavors el senyor Laporta no hi era i avui hi ha milions de catalans que volen recuperar les llibertats i les institucions perdudes, no és només un Laporta, som molts més.”

“Els independentistes estan parlant des de la víscera”

“No des de la raó. No tenen projecte.” Una altra vegada la ignorància mostra el seu atreviment. La ignorància de Xavier Sardà i Mar Jiménez. Per no parlar de la mala bava d’un altre tertulià dels dilluns, en Juan Carlos Girauta periodista de Libertat Digital. Aquests senyors no s’han presentat mai a un míting de Solidaritat ni a una conferència de López Tena per saber el seu projecte i, després, des de la ignorància fan de les seves imaginacions una afirmació contundent. Hi havia moltes més vísceres en les tietas que envoltaven ZP durant la festa de la Rosa que en un míting de Solidaritat Catalana. Hi haurà moltes més vísceres el dia de vaga que en les exposicions detallades de l’espoli fiscal que patim. Aquests tertulians parlen des del desconeixement. Mar Jiménez, vostè que la veig més ben predisposada, vagi un dia al míting de Solidaritat i després parli.

Al cap i a la fi, el que es veu en aquests fòrums és que es comença a parlar de la lesió de Messi i dels correbous i sempre acaba apareixent el tema de la independència.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari