ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

PARAULES DESCONCERTANTS

Ahir en un miting a Barcelona, el President espanyol Pedro Sanchez deia que “La Constitució es la patria de tots els espanyols”, alhora en una entrevista Oriol Junqueras deia en referència la Judici “Guanyarem perquè tenim raó”.

Cal veure la profunditat d’aquestes frases. Sanchez parla de la Constitució com el centre de tot, allò que ens acull sense remei, que no es discuteix, que s’imposa sense replica i que mai podrà ser reformat, potser caldria dir-li que aquesta visió senzillament no es democràtica, la patria de tots els espanyols son els mateixos ciutadans, aquests haurien de ser la base del sistema i no un annex sense veu, nomes cada 4 anys per escollir els seus representants i aquests blindant unes estructures d’Estat i un sistema que reprimeix precisament als seus administrats i retalla quan cal els seus drets més elementals, com son el poder de decidir per damunt de qualsevol norma escrita, la qual mai pot ser la primera opció davant la societat que vol decidir. Aquesta visió restrictiva democràtica diu molt poc de l’anomenada esquerra i deixa clar que la visió dretana del sistema es uniforme i no te diferències.

Davant això ens diuen diàleg, caldria dir quin, si sempre hi ha la sagrada Constitució per damunt els acords i la decisió de les mateixes persones, un parany que diu molt clar quin tipus de democràcia ens hem dotat.

Pel que fa Junqueras, malauradament la raó no sempre guanya, hi ha molts altres factors que influeixen amb les derrotes i les victòries, aquesta visió simbólica de les coses segurament pot estar molt bé eticament, però la realitat el desmenteix i la societat camina per aquest lloc. El poder manipula i dirigeix aquesta raó com veiem en el judici farsa cada dia, on la veritat es el menys important i la forma d’arribar a una realitat buscada el primer objectiu. No busquem tant la raó, que també i més la victòria si volem arribar a algun lloc concret amb garanties.

Diumenge ens tornem a jugar molt en els nostres municipis i sobretot a Europa on personalment crec que la candidatura de Puigdemont hauria d’obtenir una gran representació per poder posar el nostre problema al cor de les institucions i amb el que més por li fa a l’Estat espanyol, alhora per equilibrar les forces independentistes en vistes a futurs fulls de ruta compartits i unitats desitjades per la societat catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.