ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA RIUADA DEMOCRÀTICA

El que va ser Ministre d’Exteriors espanyol, Jose Manuel García Margallo preguntat pel Referèndum parla de la necessitat del diàleg per fer tornar les aigües al seu curs, abans que una riuada s’ho emporti tot.

De fet i en vista a la Conferència del President Puigdemont a Madrid el 22 de maig per oferir acordar el referèndum amb l’Estat, ja ha rebut per part de la presidenta Popular de la Comunitat Cristina Cifuentes, el qualificatiu d’il·legal amb l’argument que el TC ha prohibit tot allò referent al referèndum. Lamenta la cessió d’espais per l’acte i els Populars ja han aclarit que no hi assistiran.

La riuada de que parla Margallo, suposo que es deu referir a una riuada democràtica que els passarà per sobre i evidentment no ho volen. Voler negar la realitat o simplement la sobirania popular en benefici de la imposició a cop de llei hauria de formar part del passat i no de la normalitat. Cifuentes fent honor al diàleg, prohibiria fins hi tot una Conferència per poder explicar i oferir solucions, com es pot comprovar un solid comportament democràtic. Tanmateix i fent honor a la seva aposta pel diàleg ja anunciant la seva absència, cosa que impedeix que escoltin de primera mà les propostes i puguin respondre amb criteri.

Es curiós veure com en un Estat on la Fundación Francisco Franco es legal i rep subvencions forma part de la democràcia, i escoltar el clam d’una societat en forma de vot no ho es. Això explica moltes coses. Es xocant veure com per exemple el número dos d’Interior José Nieto assisteix a una ofrena floral a una creu franquista recentment com si tal cosa i escoltar a la ciutadania segueix sent il·legal.

Com podem comprovar, quan el concepte democràcia es tant esbiaixat i les estructures tant podrides, difícilment hi podrà haver cap acord, i menys el repte tant gran que presentem amb l’aval de la ciutadania, de fet el que es fonamental en qualsevol societat democràtica. Com deia Margallo una riuada que no entén de Tribunals, falses transicions i sistemes ancorats en el passat per sempre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.