ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA LEGITIMACIÓ FRANQUISTA

Aquest cap de setmana, hem viscut amb sorpresa com el Monument franquista de Tortosa al bell mig de l’Ebre era legitimat per les urnes. Respecte total a les decisions dels ciutadans de la ciutat, nomes faltaria. El problema no es aquest.

No hi ha dubte que quan les dictadures deixen pas a democràcies els monuments o símbols per donar lloança al dictador de torn i amb aquests règims de l’horror son eliminats de l’imaginari col·lectiu com hem vist amb multitud d’exemples per tot el món. Per simple respecte a les víctimes i als valors que se suposa porta una democràcia.

A l’Estat espanyol això no es així, la falsa transició amb les elits del règim bellugant els fils d’aquest canvi comporten com veiem moltes coses inimaginables en un vertader canvi. Hem vist com alts càrrecs seguien del regim a la democràcia sense cap tipus de pudor. Com partits franquistes com La Falange eren perfectament legals, com ministres de la Dictadura fundaven un partit i un en concret era president d’honor fins la seva mort natural, com no s’investiga cap responsabilitat de les atrocitats del règim i com es posen traves quan la justícia exterior reclama algun responsable encara viu.

Si baixem al carrer, veiem com a pesar que per exemple a Catalunya la llei de la Memòria Històrica diu ben clar que aquests símbols del feixismen han de ser retirats, a la realitat no es així i Tortosa es un d’aquests símbols que per la llei, pels valors que suposen una democràcia i per respecte a tots aquells que van defensar les llibertat anorreades ja fa temps hauria de ser enderrocat per sempre més.

Tanmanteix, quan això no tant sols no es així, sinó que es permet una consulta sobre el monument per damunt de la llei i aquesta amb un escàs 30% de participació i entre aquest una majoria per mantenir-lo i reinterpretar-lo tenim un problema. Estic convençut que les raons han estat segurament sentimentals per mantenir-lo, però per molts retocs que es vulguin fer, l’origen no es pot esborrar, i la gloria franquista es i será l’ànima del monument. Com deia respecte a la decisió ciutadana però seguim amb el surrealisme d’un periode massa llarg dictatorial i amb els tentacles molt poderosos encara.

Veiem desfilades de grups nazis pels carrers de Madrid o de la Legion amb la seva cabra per Barcelona, i ara el manteniment de símbols franquistes. Alguna cosa no hem fet be i la responsabilitat es de la societat, i també dels seus representants que entenc que en aquestes qüestions que afecten al moll de l’os d’una democràcia no poden fer excepcions ni concessions. Malauradament masses ja van fer al 77 i encara les paguem ara.

  1. La consulta no era sobre legitimar o no el franquisme.
    No fem trampes, que després algú, des de la major mala fe i amb les pitjors intencions, poden dir que a Tortosa són majoria els franquistes.
    Alguns, amagant-se darrera la “memòria històrica”, semblen voler que tothom tingui amnèsia de la historia (per exemple, els eurodiputats que van fer pasar página a l’exemplar de la constitució española).
    Amagant simbología o fent-la desaparèixer, no s’arregla gran cosa (fins i tot, pot ser contraproduent). El què s’ha de transformar són les mentalitats tancades i totalitàries.

    I si es vol parlar seriosament de la Batalla de l’Ebre, potser començar per demanar per què les autoritats (de tots els bandols) van obligar a la gent anar a aquell escorxador. D’això, poca gent en parla (no fos cas que els ciutadans demanessin responsabilitats a totes les autoritats).

    Atentament

    1. Bon dia, si be et dono la raó amb el que esmentes. La qüestió en aquest cas era un altra. El monument es exhaltació al feixisme. Els que van guanyar aquella batalla i com diu la mateixa llei de la memòria historica s’hauria de treure per dignitat i respecte a les victimes. Altra cosa es les responsabilitats de que parles que trobo totalment encertades.
      Salutacions
      Albert Cortés

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.