ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ

La decisió presa pel Govern espanyol de prohibir l’entrada d’estelades a la Final de Copa del Rei dient que fomenta la violència o el terrorisme es una nova mostra del tarannà de l’Estat. l’Ampara legal es la llei de l’esport que diu que prohibeix que s’exhibeixin banderes que incitin o fomentin actes violents o terroristes o de menyspreu a persones participants en l’acte esportiu.

Es curiós veure que el dissabte anterior la mateixa delegació amb Maria Concepción Dancausa al capdavant, filla d’advocat i polític falangista i alcalde en època franquista han autoritzat una manifestació neonazi pels carrers de Madrid amb el lema “Defiende España, defiende a tu gente”.

Les reaccions no s’han fet esperar. El president Català i l’alcaldessa de Barcelona ja han anunciat la seva no presència al partit, i des del club es demana respecte a la llibertat d’expressió sense anar més enllà.

Vertaderament l’Estat espanyol te un greu problema. La seva democràcia s’ha forjat enmig del fangar del feixisme i sense voler evitar-ho. En conseqüència els poders factics que el governen no han canviat i han dirigit aquest vel amb totes les condicions possibles. Nomes cal veure els origens dels càrrecs significatius com el de la Delegada del Govern esmentada i sempre anem a parar al mateix lloc i vinculació franquista. Per altra banda els partits han seguit el mateix ordre i per posar un exemple, el Partit Popular va ser fundat per sis ministres franquistes i un va ser president d’honor fins la seva mort amb les mans tacades de sang del règim. Memòria històrica esborrada i sempre protecció a aquests responsables de l’horror feixista.

Crec que cal explicar això, per entendre que el procés català ha trencat aquestes costures i ha deixat l’Estat sense respostes democràtiques i amb actuacions esperpèntiques i sense control. La prohibició de l’estelada equiparant la mateixa per exemple a la bandera nazi, no fa res més que validar les moltes vegades que han titllat als responsables catalans amb el nazisme. Nomes cal sentir els mitjans espanyols per veure el tracte que ens dispensen. De fet es paradoxal que una manifestació ultra d’un grup nazista es autoritzada ja que es veu que no porta ni fomenta la violència i el racisme, però una estelada, bandera no prohibida i que per molts simbolitza llibertat es perseguida.

La reacció del Barça ha estat curta, i crec que el President hauria de sortir per defensar els valors del club, dels seus socis i els més bàsics de la democràcia. La llibertat d’expressió es massa seriosa per no ser contundent amb la seva defensa i deixar despullat les vergonyes d’un Estat que ha visualitzat la seva vertadera cara sense cap rubor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.