ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

DESCONNEXIÓ SENSE PAUSA

La reforma express del Tribunal Constitucional per evitar coses com per exemple el 9 N, son les respostes que l’Estat va donant als anhels de la societat catalana expressada a les urnes i havent foragitat les imaginacions de majories silencioses i altres contes sense sentit. Hi ha un mandat clar en forma de majoria absoluta i ara toca executar el programa sabent clarament qui hi ha a l’altre costat i els costos personals i de país de no fer-ho, però també de fer-ho.

La data del 20 de desembre per les Eleccions espanyoles es un fet, per cert anunciada en una televisió privada en un altre gest nefast del president espanyol i un clar exemple del funcionament intern espanyol. Ahir en Josep Rull ja donava per fet la presentació de Junts pel Sí o en el seu defecte els partits per separat. No ho comparteixo, i crec poca gent entendrà aquests fets, es com si un matrimoni esta en ple divorci poc amistos i alhora van de vacances junts. Hi ha un mandat clar de la ciutadania, un full de ruta que s’acordarà i que ens porta a la desconnexió total de l’Estat i haver de desobeir les lleis espanyoles tard o d’hora, no te sentit desfigurar aquest nou marc mental amb la presentació dels nostres representants a les seves institucions com si no hagués passat res. Des d’Esquerra ens diuen d’enviar tècnics que seran els que negociaran la nostra separació definitiva a Madrid. No crec que sigui necessari que siguin diputats espanyols per fer tal funció.

Cal fer actes de sobirania i que donin confiança a la gent. Europa i el món han de veure el nostre procés com irreversible i real. Crec que la mateixa societat catalana majoritària per cert ha de pressionar per evitar la presentació de candidatures independentistes a les eleccions espanyoles. Responsabilitat, seriositat i rigor han de ser valors per afrontar aquesta etapa decisiva.

Del processime al procés

Maria Vila Redon
Durant els dies immediatament posteriors a unes eleccions, i fetes les lectures dels resultats, sempre convé allunyar-se una mica dels mitjans (i fins i tot de Twitter). Les anàlisis catastrofistes d’alguns independentistes hiperventilats demostren que la folklorització de l’independentisme faria perdre la perspectiva respecte de l’Estat contra qui lluita. El procés tot just comença ara: el parlament ha passat de tenir 24 diputats independentistes a tenir-ne 72, l’autonomisme ha quedat definitivament enterrat i ha resultat que les majories silencioses ho eren per tothom.

La revolució comença ara i, ara sí, caldrà tirar pel dret. Ja no servirà de res proclamar que “els catalans decideixen el seu futur” si això no va acompanyat d’una ferma voluntat de desconnexió, que és el que ha guanyat a les urnes. Caldrà repensar un full de ruta que la CUP no va ratificar, i caldrà fer-ho senzillament perquè Junts pel Sí no ha obtingut la majoria absoluta. Un cop se sàpiga quin és aquest full de ruta, triar un president serà molt més senzill: d’entre els diputats de Junts pel Sí, hi ha perfils per triar i remenar. Hauran de fer veure que ja havien previst l’escenari d’haver de necessitar els vots de la CUP, i caldrà governar. És l’hora de les coses grans, perquè és per això que gairebé un 80% dels catalans van anar a votar.

Sigui com sigui, no podem repetir el 9-N i entrar en una roda eterna de frustració. O es pacta un referèndum de debò amb l’Estat –vinculant a tots els efectes- o es tira pel dret amb una declaració unilateral d’independència. Referèndum unilateral ja ho va ser el 9-N i tots sabem com va acabar: una mena d’acte de dignitat sense cap efecte més enllà d’unes querelles que demostren la nul•la cintura política de l’Estat i possiblement acabaran fent un favor enorme a un president Mas que va rebaixar el 9-N amb el pretext de no desobeir i de passada estalviar-se uns problemes que no s’ha estalviat. Perquè no hi ha estructures d’estat sense desobediència, i no hi ha independència sense estructures d’estat. Abandonem el processime i abordem el procés d’una vegada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.