ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA MORAL ESPANYOLA

Sense categoria

El procés segueix cremant etapes, i últimament hem vist com el PSC definitivament renegava del dret a decidir i de pas d’una bona part dels seus votants totalment estafats. Esta be posicionar-se, però no es cap drama, la majoria es prou clara per fer front a aquest antic partit central a Catalunya i ara en fase terminal i sucursalista. De l’altre costat ens venen amenaces com les penes de presó per qui convoqui un referèndum il·legal dit per Aznar, un gran exemple democràtic o les comparacions de la CUP amb ETA per part d’Esperanza Aguirre, un altre gran exemple. De totes maneres, em crida l’atenció les paraules del cardenal Roucco Varela i el silenci de l’església catalana.

Aquest personatge sinistre apel·la a la moral per no trencar la unitat d’Espanya, per altra banda finança la cadena de l’odi contra Catalunya 13TV i posa la nostra unió com un bé comú de la nostra societat. Francament, i ho escriu un ateu, crec que tant els fidels d’aquesta fe i la resta de jerarquia de l’església no haurien de tolerar afirmacions feixistes i tant esbiaixades com aquestes, si això ho admeten, i la moral te a veure amb la unitat d’Espanya sense comptar amb la opinió de la gent en llibertat i democràcia, visca la immoralitat.

 ¡Y dale con Rouco!

Anna Figuera

Jorge Margio Bergoglio és Papa des del 13 de març d’aquest any. I, des d’un primer moment, ha estat molt clar amb els temes més espinosos de l’Església: “No podem seguir insistint només en qüestions referents a l’avortament, el matrimoni homosexual o l’ús dels anticonceptius. És impossible. (…) Hem de trobar –va dir en una entrevista concedida a Antonio Spadano, el director de La Civiltá Cattolica– un nou equilibri, perquè d’una altra manera l’edifici moral de l’Església corre el perill de caure com un castell de cartes, de perdre frescor i el perfum de l’Evangeli”. Fa un parell de mesos, durant una homilia a la Casa Santa Marta de Roma, el Papa Francesc va animar els catòlics a interessar-se per la política, però alhora també va convidar els membres de l’Església a no fer prevaldre l’obligació moral i religiosa davant l’anunci d’amor salvífic de Déu. 

Des de la Conferencia Episcopal Española encara no s’han assabentat de la voluntat, radical, de canvi del papa Francesc. Aquesta setmana comencen els relleus dins l’Església espanyola, però en les seves darreres hores no perden l’ocasió per continuar clavant missatges polítics i declaradament anticatalans als seus feligresos. I no només a través de les tertúlies de 13TV, la seva televisió. Si fa unes setmanes, el fins ara secretari general i portaveu Juan Antonio Martínez Camino, etzibava frases de l’estil “la doctrina social de l’Església no reconeix el dret de secessió en països sobirans” o bé “no és moral ni admissible actuar contra la Constitució”, després que una cinquantena d’entitats catòliques catalanes s’haguessin adherit al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, ara el cardenal Antonio María Rouco Varela també vol aprofitar els seus darrers mesos al capdavant de l’Església espanyola. En l’Assemblea Plenària de la Conferència Episcopal Espanyola d’ahir va mostrar la seva profunda “preocupació” per la “unitat d’Espanya, recomanant “respecte” a les “normes bàsiques de la convivència, com és la Constitució espanyola, per part dels qui duen a terme l’acció política”. No és cap novetat que Rouco s’ompli la boca amb “responsabilitat moral”. Ho ha fet ara, ho va fer en les darreres eleccions proposant als feligresos la orientació del seu vot… Si vol un canvi real, el Sant Pare té molta feina a fer dins l’església espanyola, enclaustrada en el passat i sense adornar-se’n, com sí ha fet Bergoglio, que “no es possible una ingerència espiritual en la vida personal, perquè Déu en la creació ens ha fet lliures”. A l’Assemblea Plenària també hi havia el Nunci Apostòlic Renzo Fratini. Esperem que en prengui bona nota.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.